Hoppa till huvudinnehåll

Expert: ECB försöker starta euroekonomin med defibrillator

Martin Paasi
Martin Paasi. Martin Paasi martin paasi

Europeiska centralbanken försöker starta euroekonomin med hjälp av en defribillator, såsom som man i sjukhusserier försöker starta ett stannat hjärta, säger ekonomen Martin Paasi Nordnet till Yle Nyheter.

Stimulans på 60 miljarder varje månad

Är det här medicinen som botar den ekonomiska nedgången eller är det bara lite tillfällig värkmedicin?

- Det här är egentligen ett tillfälligt sätt, som med defribillatorn, att få i gång hjärtat. Med andra ord är inflationen extremt låg, den är för låg, och precis som med hjärtslagen ska inflationen hållas lagom. Om pulsen stiger över 200 så slutar det dåligt och om pulsen stannar så slutar det dåligt. Det som ECB gör just nu är att försöka få hjärtat att slå på nytt.

Vad säger du om storleken på stödpaketet?

- Det är ganska mycket pengar, men samtidigt så är frågan att räcker det. Vi hade lika mycket pengar i omlopp från ECB:s sida år 2012 så även om vi lever i historiska tider just nu så är det här inte någonting unikt numera, eftersom det gjorts tidigare.

Men man hoppas ju att det här ska frigöra pengar på lång sikt, att investerarna ska investera på ett sätt som ger jobb och tillväxt i Europa. När kommer vi att se om så verkligen sker?

- Det är faktiskt sant att syftet med de här pengarna är att ECB köper statspapper från finansmarknaden, och det innebär att de som säljer de här pappren till centralbanken blir med en massa pengar i handen. Tänket är det att de här pengarna ska gå till små och medelstora bolag, som är de som snabbast förväntas skapa nya arbetstillfällen och tillväxt. Huruvida det faktiskt kommer att bli så, återstår att se. Om vi jämför oss med USA där man gjorde motsvarande operation för fem år sedan, så där har arbetslösheten faktiskt halverats.

För att ta det här riktigt nära mig, om jag nu vill starta ett företag i Finland, kommer jag att lättare att få finansiering för det?

- Jag tror det, faktiskt. När ränteläget är så himla lågt som det är nu så finns det väldigt lite alternativ att placera de här överloppspengarna. Även om det är ett trubbigt vapen så tror jag att det kommer att gå till de här små och medelstora bolagen som behöver finansiering.

Hur kan man lova att investerarnas extra pengar investeras på rätt sätt i tillväxt i Europa, att de inte försvinner till Kina eller trissar upp bostadspriserna i Finland?

- Man kan inte lova någonting. Ekonomi och nationalekonomi i synnerhet är en väldigt inexakt vetenskap, de stora siffrornas vetenskap. Man kan närmast av erfarenhet och på basis av forskningsresultat konstatera vad som tenderar att bli slutresultatet. Jag är helt säker på att Europeiska centralbanken har läst sin forskning.

Nu fortsätter man med det här i 1,5 år, man använder 60 miljarder euro per månad, eller så slutar man för att man når inflationsmålet på 2 procent, vilkendera tror du det blir?

- Nu när oljepriserna har kommit ner finns det en dämpande effekt på inflationen. Jag tror att vi nog kommer att få se Europeiska centralbanken köpa för 60 miljarder i månaden, till september 2016. Jag tror att vi kommer att hamna där.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes