Hoppa till huvudinnehåll

Inget genombrott om Ukraina vid möte i Berlin

Oppositionsledaren Steinmeier är missnöjd med Merkels inställning.
Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier Oppositionsledaren Steinmeier är missnöjd med Merkels inställning. Bild: EPA/WOLFGANG KUMM tysk oppositionsledare

Fredssamtalen om Ukraina avslutades igår kväll i Berlin utan att man nådde ett genombrott, även om det gjordes vissa framsteg.

Utrikesministrarna från Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike avslutade sitt möte med ett gemensamt uttalande där man nöjde sig med att kräva ett slut på fientligheterna.

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier säger att parterna i alla fall kunde enas om att tunga vapen ska dras bortom de frontlinjer som man kom överens om i Minsk i september.

-Äntligen har vi fått en överenskommelse om att demarkationslinjen som nämndes i Minskprotokollet, skall bli den linje där man nu borde dra bort vapnen, sade Steinmeier sent igår kväll

-Mycket beror på om det som vi beslöt om, inte bara stannar på pappret utan också förändrar läget på marken, tillade Steinmeier.

Utrikesministrarna konstaterar i sitt gemensamma uttalande "med allvarlig oro att striderna i östra Ukraina har eskalerat kraftigt vilket har orsakat många dödsoffer, inklusive civila".

"Detta måste upphöra omedelbart och alla parter måste respektera det", enligt utrikesministrarna.

Ordkriget fortsätter

Länderna låter nu experter studera läget vid frontlinjerna och arbetsgrupper ska kartlägga hur Minskavtalet kan förverkligas i praktiken.

Enligt utrikesministrarna måste det göras kännbara framsteg innan man kan hålla ett toppmöte om Ukraina.

Ukrainas president Petro Porosjenko anklagade igår Ryssland för att ha 9 000 soldater i Ukraina och han krävde att de omedelbart dras bort.

Ryssland som har avvisat alla anklagelser om ryska styrkor i östra Ukraina hoppas att Kiev och separatisterna kommer i direkt kontakt med varandra.

-Det viktigaste är att våra samtal förverkligas på marken utan medling, direkt mellan representanter från Kiev och milisgrupperna, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Minst sex mänskor dödades på onsdagen i fortsatta strider kring Donetsk och Luhansk och artilleribeskjutningen vid frontlinjerna har fortsatt trots kraven på eldupphör.

Hårda ord från USA

USA har inte ännu kommenterat mötet i Berlin, men landets FN-ambassadör säger att president Vladmir Putins senaste fredsplan är en ren ockupationsplan.

Ambassadören Samantha Power säger att förslaget närmast skulle legalisera områden som separatisterna har erövrat.

Det skulle också legalisera Rysslands militärmateriel i Ukraina, som lär ska ha fördubblats under de senaste veckorna enligt amerikanska militärkällor.

Utrikesminister John Kerry anklagar för sin del separatisterna för att ha försökt erövra nya områden i östra Ukraina.

Kerry sa att USA särskilt oroar sig för att rebellerna försöker få kontroll över viktiga knutpunkter i det ukrainska järnvägsnätet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes