Hoppa till huvudinnehåll

NOAK i Lovisa röjer spritstigar och gör upp byaplaner

Viola Malmberg, sekreterare i föreningen Fyra byar NOAK, med boken "Hommansbynejden som vi minns den"
NOAK:s sekreterare Viola Malmberg Viola Malmberg, sekreterare i föreningen Fyra byar NOAK, med boken "Hommansbynejden som vi minns den" Bild: Yle/Sune Bergström hommansbynejden som vi minns den

Föreningen Fyra byar NOAK i Lovisa driver byarnas intressen och arbetar med byaplaner och säkerhetsplaner.

Bygdegården i Hommansby
Bygdegården i Skinnarby Bygdegården i Hommansby Bild: YLE / Mathias Gustafsson bygdegården

Föreningen Fyra byar NOAK, har gett ut boken "Hommansbynejden som vi minns den" av Roger Norrgård
Boken "Hommansbynejden - som vi minns den" Föreningen Fyra byar NOAK, har gett ut boken "Hommansbynejden som vi minns den" av Roger Norrgård Bild: Yle/Sune Bergström roger norrgård

Förkortningen NOAK kommer från andra bokstaven i byarna Andersby, Hommansby, Tavastby och Skinnarby. De första bokstaven i byanamnen hade redan Jaktföreningen HAST i tiderna lagt tassarna på.

Sekreteraren i föreningen Fyra byar NOAK Viola Malmberg säger att byaföreningen samlar både gammal och ung till olika aktiviteter i byarna. Den naturliga samlingspunkten är föreningshuset Bygdegården. Ett aktuellt projekt är Spritstigen, där man kan vandra längs den gamla stigen genom byarna, en stig som spritsmugglarna i tiden gick längs.

Byaföreningen har nyligen publicerat boken "Hommansbynejden - som vi minns den". Författaren Roger Norrgård har tillsammans med byborna samlat in material och sammanställt det till en bok på omkring 350 sidor. Boken kan köpas av föreningens styrelsemedlemmar eller i bokhandeln i Lovisa.
Här hittar du allt om nyländsk förmiddag!

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland