Hoppa till huvudinnehåll

Norlan vill ge en positiv bild av Finland

Norlan El Misionario
När Lordi vann Eurovisionen 2006 bestämde sig Norlan för att delta i eurovisionsuttagningarna. Norlan El Misionario Bild: Yle / Camilla Fagerholm norlan el misionario

Vi presenterar alla UMK-tävlandena för er. I dag ska ni få lära känna Norlan El Misionaro som deltar med en känslig låt på spanska.

Norlan El Misionaro är ett riktigt positivt energiknippe. Han kommer från Kuba, där han var medlem i ett av landets största hiphop-band. Det var kärleken som lockade honom till Finland. I dag är hans fru Satu både hans manager och tolk.

Norlan deltog i Ourvision, en tävling för invandrare 2008 och kom på tredje plats. Efter det släppte han låten Sauna caliente som klarade sig bra på listorna i Finland.

Norlans UMK-bidrag, No Voy A llorar Por Ti, handlar om hans pappa som plötsligt en natt för några år sedan dog på Kuba. Jag gråter inte för dig, sjunger Norlan. Med tanke på låtens budskap så är den ändå väldigt dansant och medryckande. Baken börjar svänga automatiskt. Lyssna själv.

Läs vad Norlan svarade på frågorna i vårt formulär

1. Vad är din grej när du uppträder live?

Min grej på scenen är definitivt energi och glädje. Jag älskar också att kommunicera med publiken under spelningar. Min UMK-låt är väldigt känslig så mitt uppträdande kommer inte att vara riktigt lika som vanligt. Låten är ändå fylld med hopp och tro så min energi kommer nog att komma fram. Jag kommer att sjunga direkt från hjärtat så jag hoppas att mitt budskap når fram till publiken och berör dem.

2. Vilket är ditt bästa eurovisionsminne?

Mitt bästa ESC-minne är när Lordi vann. Jag hade varit i Finland först några år på den tiden och min fru lärde mig direkt att Eurovisionen är en viktig tradition för henne. När Lordi vann så var jag verkligen glad för Finlands skull. Då sa jag åt min fru att där vill jag ännu någon dag vara med. Då beslöt jag att jag ska delta i Finlands Eurovisionsuttagningar. Jag skickade min låt redan i fjol men först i år nappade det. Jag är väldigt glad över denna ära.

3. Vad har du för äss i ärmen, som inte de andra har?

Mitt triumfkort är det spanska språket, cirka 400 miljoner personer har det som sitt modersmål. Jag tror att många länder i Europa skulle ge poäng för språket och det universiella budskap som låten har. Vi lever i året 2015 och nu har Finland en möjlighet att visa att hur fint land detta är. Vi är också världsmedborgare. Jag vill föra ett positiv och mångkulturell bild av Finland ut i Europa.

Talar vi om musiken så är latinorytmer populära ute i världen just nu. Till UMK bidrar jag med exotik, värme och en låt som har möjlighet att få internationell spridning.

Lyssna på Stiftelsens intervju med Norlan. Det blev multikulturellt i studion med engelska, spanska, svenska och finska. Hör när Norlan berättar om när han värmde upp för Enrique Inglesias och vad Enrique sa om de finska kvinnorna. Norlan berättar också mer om Sauna Caliente och det känsliga UMK-bidraget.Följ med Norlans resa på Twitter @Norlan_Artist. Kom också ihåg att använda #UMK15.

Första semifinalen sänds på lördag 7.2 klockan 21 på TV 2.

Alla deltagare i UMK – Tävlingen för ny musik

Hans On The Bass, Vilikasper Kanth, Norlan El Misionario, Pertti Kurikan Nimipäivät, Pihka ja myrsky, Satin Circus, Jouni Aslak, Eeverest, Otto Ivar, Opera Skaala, Shava, Siru, Aikuinen, Ida Bois, Järjestyshäiriö, Angelo De Nile Heidi Pakarinen – publiceras 5.2.2015,
Solju – publiceras 6.2.2015

Nyligen publicerat - X3M