Hoppa till huvudinnehåll

Omöjligt att ha full koll på vad barn ser på nätet

Knytnäve mot dörrglas med skosuleavtryck och cykelreflektion
Knytnäve mot dörrglas med skosuleavtryck och cykelreflektion Bild: Yle / Eva-Maria Koskinen #tadetpåallvar

Ingen förälder vill att barnen då de surfar på nätet ska behöva stöta på våldsamma videoklipp, porr, eller annat innehåll som kan vara otäckt eller skrämmande. Men det är sannolikt att det ändå inträffar i något skede.

Jaana Shelby är förälder till fem barn och har funderat mycket på hur man kan prata med barn och unga om webben: om det mindre barnvänliga innehållet de kan stöta på, och om hurdana spår de själva lämnar efter sig.

Shelby har besökt skolor i Pikis och pratat om webben med både elever och föräldrar. Mottagandet har varit gott då hon berättat för elever vad hennes egna familjemedlemmar och bekanta råkat ut för i form av bland annat försök till bedrägeri och stötande videosnuttar. Genom konkreta berättelser om vad riktiga människor råkat ut för blir lärarnas varningar mera konkreta, menar Shelby.

Det går inte inte att övervaka

För Shelby är det klart att man inte kan ha full koll på allt som barnen företar sig på nätet. Till en viss mån går det att skydda barnen från videoklipp som innehåller till exempel sex eller våld genom att begränsa inställningarna för vad man kan se, men föräldrar ska inte förlita sig på endast tekniken.

Jaana Shelby
Jaana Shelby. Jaana Shelby Bild: Yle/Lotta Sundström jaana shelby

Då Shelbys son var sjuk fördrev han tiden hemma med att spela internetspel. I spelets chatt blev han utmanad av en okänd person att kolla ett ord som var främmande för honom. Han fortsatte ändå med spelet och bad i stället sin pappa att kolla upp ordet på internet.

Shelby är glad att det var hennes man som kollade ordet och inte sonen. Sökmotorn plockade fram en sexvideo där föga lämnades åt fantasin.

Barnen kommer att se en massa saker utan att de själva aktivt söker efter det, påminner Shelby. Om de inte vågar berätta för föräldrarna eller någon annan vuxen om vad de ser får de inte prata om det och processera saken.

- Det finns en massa hemska saker på internet, till exempel terroristvideoklipp där någon skär huvudet av någon. Även om barnen tycker det är hemskt och har mardrömmar kan de låta bli att berätta om vad de sett i rädsla av att föräldrarna helt ska förbjuda dem att använda datorn och surfa på internet.

Ifall chockerande innehåll dyker upp på skärmen ska barn enligt Shelby ha klart för sig att det inte är deras fel och att de inte blir bestraffade.

Det digitala avtrycket består

Under sina besök i skolorna har Shelby också pratat om hurdana spår eleverna själva lämnar efter sig på nätet. Inte ens alla vuxna förstår hur öppet allt är för hela världen på nätet, säger Shelby.

- Vi pratar mycket om det här hemma. Det som jag påpekar för mina barn är att allt de skriver eller alla bilder de lägger ut på nätet, är öppet för alla att se för alltid.

- Om fem, tio år då de söker jobb eller kanske gör någonting fiffigt och blir kända, då blir allt de skrivit offentligt. De måste förstå att de hela tiden bygger sin framtid, på ett annat sätt än då jag var barn.

Instagram ger inblick i barnens liv

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland