Hoppa till huvudinnehåll

Övernäsrektorn: Jag önskar att jag hade varit tydligare

Stolar uppradade för fest
Arkivbild. Gymnastiksalen har inget med Övernäs högstadium att göra. Stolar uppradade för fest Bild: Yle skoljulfest

- Jag har inte varit tillräckligt tydlig med att många av inslagen i julfestprogrammet inte stämmer överens med skolans värdegrund och de värderingar vi har i skolan. Jag önskar att jag hade varit tydligare.

Det säger Peter Holm, rektor vid Övernäs skola. Tidigare i veckan riktades tuff kritik mot skolans julfestshow. Showen har bland annat upplevts som sexistisk.

Tidningen Nya Åland har rapporterat att showen exempelvis handlade om nakna rumpor, strypsex och smisk samt skämt om att byta tjej varje vecka för annars blir de smutsiga. Tre nunnor får smisk med ett bälte på bara rumpan av en präst.

Gick ni över gränsen?

- Det fanns inslag i julfestprogrammet som har uppfattats och tolkats på ett sätt som inte var vår mening. Men ja, vi gick över gränsen, säger rektor Peter Holm.

Hur ser du på debatten som uppstått kring julfestprogrammet?

- Jag vill inte göra en värdering av debatten och om den är på en rimlig nivå, säger Holm. Det är samhället som sätter nivån för debatten.

Bildningsnämnden i Mariehamn tycker att Övernäs skola gick över gränsen i sitt julfestprogram. På torsdag förmiddag gav nämnden Mariehamns bildningsdirektör i uppdrag att ge Övernäs högstadieskolas rektor en skriftlig anmärkning. Peter Holm har bekräftat att han tilldelats anmärkningen.

- Rektorn leder skolans arbete. I det här faller har han inte gjort jobbet bra, säger Christian Nordas, ordförande för bildningsnämnden. Det här är en sak vi kan göra för att förtydliggöra att det här ska skötas bättre.

Enligt bildningsnämndens beslut ska Övernäs skola inleda samarbete med Ålands fredsförbunds projekt ”Fair sex”. Nämnden uppmanar också skolan att bjuda in skolans föräldrar till nästa julfest.

Christer Holmlund: Jag vill inte vara en domare

Ordföranden för Finlands svenska lärarförbund, Christer Holmlund, tycker att man med facit på hand kan säga att man har gjort en missbedömning vid Övernäs skola.

Var en skriftlig anmärkning till rektorn ett korrekt straff?

- Jag kan inte fungera som domare, säger Holmlund. Men det är så pass allvarligt att en anmärkning säkert är på sin plats. Syftet med en anmärkning är att se till det inte ska upprepas.

Hem och Skola: Omdömet har svikit

Förbundet Hem och Skolas verksamhetsledare Micaela Romantschuk tycker att skolan har ett stort ansvar när det gäller normer. Vad är ok och vad är inte?

- Det är tokigt om skolan går i försvarsposition när saker som det här händer, säger Romantschuk. Man måste vara lyhörd och ta kritiken till sig. Om föräldrarna möts med kommentarer i stil med att det här är en överreaktion så leder det till att man drar sig för att ta kontakt. Man upplever att ens åsikt inte tas på allvar.

På Övernäs skola försäkrar rektor Peter Holm att de kraftiga reaktionerna mot julfestprogrammet kommer att tas på största allvar.

- I skolan jobbar vi nu med att ta fram en plan för hur vi ska jobba framöver. Det känns viktigt att vi blickar framåt, säger Holm.

Läs också:
Åländsk skola försvarar sexinslag på skola

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt