Hoppa till huvudinnehåll

Polisen: Infödda finländare strider för IS

Jihadistkrigare vid vägspärr utanför staden Baiji i norra Irak i juni 2014
Jihadistkrigare vid vägspärr utanför staden Baiji i norra Irak i juni 2014. Jihadistkrigare vid vägspärr utanför staden Baiji i norra Irak i juni 2014 Bild: EPA/STR jihadist

Många infödda finländare strider för extremislamistiska IS, uppger överkommissarie Jari Taponen vid Helsingforspolisen.

Sammanlagt har nästan 20 personer, vars båda föräldrar är etniska finländare åkt till stridsområdena.

Jihadisterna som återvänder hem är ett allt större orosmoment för myndigheterna, i synnerhet efter terrordåden i Paris.

Ungefär 20 av ungefär 50 personer som åkt till stridsområdena, har återvänt till Finland. Enligt Skyddspolisen har ungefär 6-9 dött i striderna.

Konflikten i Irak och Syrien har lockat främst unga män från Finland. Hela 76 procent av dem har finländskt pass. Överkommissarie Taponen uppger ändå att man under de senaste månaderna märkt av ett ökat intresse för jihadism bland unga kvinnor som konverterat till islam.

Överkommissarie Jari Taponen vid Helsingforspolisen.
Överkommissarie Jari Taponen vid Helsingforspolisen. Överkommissarie Jari Taponen vid Helsingforspolisen. jihadistkrigare

- Det är ett litet, oroande tecken som vi följer med, sade Taponen i Yles morgon-tv på torsdagen.

- I första hand försöker vi stoppa de här människorna från att åka till dessa områden. Människor är utsatta för våld där och har kanske själv brukat våld. Då de kommer tillbaka, kan det vara att deras förmåga och vilja att utföra våldsdåd har vuxit.

Många av krigarna från huvudstadsregionen

Enligt Jari Taponen har Helsingforspolisen lyckats stoppa en person som önskat åka för att delta i striderna. Det här skedde i slutet av förra året.

Den här typen av förebyggande arbete är ändå komplicerat att utföra, eftersom det är svårt att identifiera dessa människor.

Väldigt många av dem som värvats till striderna är från huvudstadsregionen. Helsingforspolisen har planer på att i höst tillsammans med en del organisationer starta ett mentorprogram, där man i syfte att förebygga radikalism, diskuterar andra slags trosuppfattningar.

I Storbritannien håller hotet som återvändande Isis-krigare utgör på att leda till strängare terrorlagar. Överkommissarie Jari Taponen vill ändå inte ta ställning till möjligheten att till exempel pass skulle upphävas.

- Vi strävar efter att anpassa de här människorna tillbaka till samhället. Någonstans måste ju också de här människorna leva, inte kan vi sopa dem under mattan som om de inte existerade, säger Jari Taponen vid Helsingforspolisen.

Skyddspolisen vill inte bekräfta Taponens uppgifter om hur många infödda finländare som rest iväg för att strida i Syrien och Irak.

Yle uutiset