Hoppa till huvudinnehåll

Rosa bandet-insamlingen gjorde rekord

2014 års upplaga av rosa bandet-kampanjen
Minna Parikka med ett rosa band. 2014 års upplaga av rosa bandet-kampanjen Bild: Aino Huovio bröstcancer

Rosa bandet-insamlingen bringade in över 1,1 miljoner euro i fjol, vilket är nytt rekord för insamlingen. Insamlingen påverkades positivt av ovanligt många privatdonationer och försäljningen av Rosa bandet, som hade designats av skodesignern Minna Parikka.

Insamlingsmedlen går till bröstcancerforskning och ärftlighetsrådgivning. Insamlingen stöder också Cancerorganisationernas rikstäckande rådgivningstjänst och rådgivningen i landskapen.

En stor del av medlen kommer från Rosa bandet-produkter och samarbete med olika företag.

Årligen insjuknar 4 700 kvinnor i bröstcancer, vilket gör den till den vanligaste formen av cancer i Finland. Risken för bröstcancer ökar bland annat av övervikt, motionsbrist och alkoholbruk.

Rosa bandet-insamlingen stöder inhemsk cancerforskning. I fjol delades sammanlagt 560 000 euro ut som forskarstipendier ur Rosa bandet-fonden.

Med hjälp av medel från insamlingen har man tidigare år forskat i bland annat cancergeners betydelse för tillkomsten av cancer och hur bröstcancer sprider sig, uppger Cancerorganisationerna. Man har också utvecklat nya mediciner som biter mot cancergener.

Också i år kommer bandet att formgivas av en känd finländsk designer, avslöjar Cancerorganisationerna. Insamlingen når sin kulmen på Rosa bandet-dagen i oktober.

Läs också:
Fall av bröstcancer ökar - färre dör