Hoppa till huvudinnehåll

Saudisk piskning skjuts troligen upp igen

Amnesty demonstrerar mot Raif Badawis piskstraff
Amnesty demonstrerar mot Raif Badawis piskstraff. Amnesty demonstrerar mot Raif Badawis piskstraff Bild: EPA/ROLAND SCHLAGER piskstraff

Saudiarabien kommer troligen att skjuta upp piskningen av aktivisten och bloggaren Raif Badawi för andra veckan i rad. Det rapporterar människorättsorganisationen Amnesty International.

Amnesty uppger att läkare som har undersökt Badawi rekommenderar att han inte piskas av hälsoskäl. Han uppges fortfarande vara i dåligt skick efter att han fick femtio piskrapp efter fredagsbönen den 9 januari.

Raif Badawi har dömts till bland annat tusen piskrapp för att ha kritiserat Saudiarabiens religiösa myndigheter. Han skulle enligt planen få femtio piskrapp i veckan under tjugo veckors tid.

Efter den första piskningen var Badawi i så dåligt skick så att hans hustru befarade att han inte skulle överleva fler rapp. Amnesty förde en intensiv kampanj för att stoppa piskningen som var inplanerad den 16 januari och uppmanade omvärlden att sätta press på Saudiarabien.

De saudiarabiska myndigheterna meddelade slutligen att piskningen skjuts upp av hälsoskäl.

Amnesty: Upphäv domen

Amnesty tror att det inte kommer att bli någon piskning den här veckan heller. Organisationen ser det som en delseger, men uppmanar Saudiarabien att upphäva domen helt.

”I stället för att fortsätta att plåga Raif Badawi genom att förlänga hans prövning med upprepade läkarundersökningar, bör de saudiska myndigheterna offentligt tillkännage att de avstår från det fortsatta verkställandet av hans straff”, skriver Said Boumedouha som biträdande chef för Amnesty Internationals avdelning för Mellanöstern och Nordafrika.

Bakgrunden till domen var att Badawi startade ett webbforum som var avsett för diskussion om politik och samhällsfrågor i Saudiarabien. På forumet kritiserades Saudiarabiens religiösa myndigheter.

Åtalet baserades dels på artiklar som Badawi själv hade skrivit och dels på texter skrivna av andra som publicerades på webbplatsen.

Finlands utrikesministerium kallade i tisdags in Saudiarabiens chargé d'affaires för att höras angående straffet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes