Hoppa till huvudinnehåll

"Se dig i spegeln om du är arbetslös!"

Petra van Marwijk från Holland söker jobb i Finland
Petra van Marwijk från Holland söker jobb i Finland Bild: Yle/Heidi Finnilä petra van marwijk

Petra van Marwijk från Holland är utbildad internationell skattejurist, men det är affärsanalys som hon brinner för. Det är ett kreativt jobb som hon blir lycklig av att göra och det är också ett socialt jobb, ett jobb där hon får vara just så pratsam som hon är.

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
mittjobb logo mittjobb
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.
För några år sedan hittade hon Finland. Det var på grund av finländska vänner som hon lärde känna under sin studietid vid universitetet i Maastricht. Hon har besökt Finland flera gånger och blivit förtjust. Nu kände hon att det var dags att flytta hit.

Hon är redan van vid att de flesta finländare är förvånade över att någon frivilligt vill komma till vårt kyliga land. Det finns till och med de som tror att hon kanske är kriminell eller har något annat att dölja, varför skulle hon annars välja just Finland?

Ingen rasism i Finland, säger Petra

Och folk blir ännu mer förvånade när hon berättar att hon tycker så mycket om finländarna eftersom alla är så snälla och hjälpsamma här, mycket snällare än i Holland.

Hon säger också att folk inte är lika rasistiska här som i Holland.

I Finland skriker ingen efter hennes mörkhyade sambo Stefan, vilket är vardag i Holland. Amsterdam är mer öppet och tolerant, men i resten av Holland ska man helst vara vit, säger Petra.

Att söka jobb är ett heltidsjobb

Nu söker Petra van Marwijk jobb på heltid. Hon säger att det finns hur mycket jobb som helst bara man bemödar sig att söka. Vid det här skedet har Petra varit på ungefär 20 arbetsintervjuer och klarat sig bra. Men om det på slutrakan bara är två kvar, brukar företagen välja den som pratar finska.

Petra är fast besluten att lära sig språket, hon lovar att inom ett år behärska finskan. ”Det är ju bara ett språk” säger Petra ”Ett språk kan väl inte vara ett problem? Dessutom jobbar jag med siffror, och siffror behöver väl inget språk.”

Men Petra ger inte upp, hon söker upp olika företag och knackar dörr. Och företagen tar emot henne. Hon tappar inte hoppet, eftersom hon vet att det bara är ett jobb hon behöver, snart kommer det att nappa, det är Petra övertygad om.

Vadå lågkonjunktur?

Det här med lågkonjunktur, det tror inte Petra van Marwijk på, den finns bara i folks huvuden. Hon väljer att tro på möjligheter och på hårt arbete.

Petra ställer sig kritisk till dem som klagar över arbetslöshet. ”Var och en som är utan jobb bör i första hand se sig själv i spegeln och fråga: Vad kan jag göra bättre?”

Hon blir förvånad när hon hör att pensionsåldern i Finland är kring 64. I Holland har den för länge sedan varit 68. Hon förstår inte hur vi kan upprätthålla ett fungerande välfärdssamhälle med så många mänskor som lyfter bidrag och pensioner i stället för att arbeta.

Hennes hälsning till finländarna är att sluta klaga och fokusera på sitt eget ansvar i att skaffa ett jobb. Man kan inte sitta och vänta på att någon ska komma och erbjuda jobb, man måste kämpa och göra sitt bästa.

Och ett litet önskemål har Petra, hon önskar att folk kunde le lite mera där ute och undrar varför folk går omkring med så uttryckslösa ansikten. ”Ryck upp er och le, hörni.” hälsar Petra.

Läs också

Nyligen publicerat - Mitt jobb

  • Chatt: Vad händer i arbetslivet?

    Arbetslösheten stiger och med den osäkerheten på alla jobb.

  • Sporrar sjukpensionsavgifterna rätt?

    ISS-koncernen undviker höga pensionsavgifter genom att flytta sjukliga anställda till mindre sjukservicebolag. Konkurrenten Lassila & Tikanoja har däremot infört en sjukförsäkringskassa som är obligatorisk för alla anställda.