Hoppa till huvudinnehåll

Stor misstänksamhet mot somalier i Kenya

Abdi Nassir, ung juridikstudent i Eastleigh, Nairobi.
Abdi Nassir, ung juridikstudent i Eastleigh, Nairobi. Abdi Nassir, ung juridikstudent i Eastleigh, Nairobi. Bild: Lennart Berggren abdi nassir

Attacken mot shoppingcentret Westgate i Nairobi i september 2013 med 67 döda utfördes av den somaliska terroristorganisationen Al-Shabab och sedan dess har attentaten fortsatt. I december förra året blev ett trettiotal oskyldiga arbetare brutalt mördade i den norra delen av Kenya.

Kenyanska polisens svar har varit en våg av godtyckliga arresteringar av somalier i Kenya, inte bara av flyktingar utan även av etniska somalier födda i Kenya. Trakasserier, hot och avkrävande av mutor är, enligt människorättsorganisationer, något som somalierna i Kenya ofta utsätts för.

Detta riskerar att skapa en fientlighet och ovilja att samarbeta med säkerhetsstyrkor, och därmed försvåra ett effektivt motarbetande av terrorn i Kenya.

- Jag var hemma när jag hörde skrik från grannen under, och såg från balkongen tre civilklädda poliser trakassera grannens mamma, en 60-årig tant som är etnisk somalier men kenyan. Jag gick ner och såg hur de slog henne i huvudet och tog hennes ID-kort, berättar Abdi Nasir, en ung juridikstudent som jag träffar i lobbyn på Hotell Andalus i stadsdelen Eastleigh i Nairobi. Han fortsätter:

- Jag sade till poliserna att de inte kunde slå henne, men då gav de sig på mig, kopplade handfängsel på mig, slog mig och sade till mig att inte störa dem i deras arbete. Slutligen släppte de mig och gick och tanten berättade att de hade krävt henne på 50 000 skilling, ungefär 500 euro, för att de inte skulle arrestera henne.

Tusen somalier låstes in

Sedan attacken mot köpcentret Westgate har kenyanska säkerhetsstyrkor gjort razzior här. Eastleigh är huvudsakligen bebodd av etniska somalier, en del flyktingar men de flesta kenyanska medborgare sedan länge.

Säkerhetsstyrkorna har anklagats för stölder, misshandel och även för att ha våldtagit kvinnor. Enligt människorättsorganisationer har detta inneburit en klar diskriminering i strid mot landets konstitution.

De nordligaste provinserna i Kenya bebos mest av somalispråkiga.
De nordligaste provinserna i Kenya bebos mest av somalispråkiga. De nordligaste provinserna i Kenya bebos mest av somalispråkiga. Bild: Lennart Berggren somalier

Det kenyanska utlysta ”kriget” mot Al-Shabab följdes också av hätska skriverier i media.
”Det verkar som om varenda somalier här bara har en enda stor dröm, att spränga sönder oss, bomba våra hus och slakta våra döttrar” skrevs i en ledare i Kenyas största tidning ”The Nation”.

Arresteringsvågen kulminerade i april förra året med ”Operation Usalama Watch”, ”Fredsoperationen” där ungefär tusen somalier togs och låstes in på Kisaranistadion i Nairobi.

- De flesta satt där i upp till en månad, i burar av stålgaller, utsatta för sol och regn, berättar Abdi Nasir.

- Vi har vittnesmål från en del som har betalat 500 till 1000 euro för att släppas. Väldigt få togs till rättegång och de som fick en rättegång, blev alla frikända i brist på bevis, berättar Abdi som är kenyansk somalier.

Ihop med några andra juridikstudenter försökte de inleda en process mot kenyanska regeringen men kunde inte fullfölja. Brist på pengar hindrade dem.

Somalier har höga poster

Eastleigh är fullt av smuts och rörelse. Matatus, minibussar, skriker ut sina avgångar, folk trängs på de trasiga trottoarerna där kläder, husgeråd, och allmänt plock säljs. Många av kvinnorna bär de somaliska stora klädsjoken som de lyfter för att inte de ska fastna i sophögarna som ligger i rännstenarna.

Somalierna i Eastleigh står för en tredjedel av Nairobis skatteintäkter.
Somalierna i Eastleigh står för en tredjedel av Nairobis skatteintäkter. Somalierna i Eastleigh står för en tredjedel av Nairobis skatteintäkter. Bild: Lennart Berggren eastleigh

Vid Kenyas självständighet 1963 från kolonialmakten Storbritannien, ville de somaliska invånarna i de tre nordöstra regionerna tillhöra det självständiga Somalia. Men de nya kenyanska härskarna i Nairobi ville annat. Ett frihetskrig bröt ut som kvästes men misstron fortsatte.

På 80-talet dödades tusentals Somali-kenyaner och de tvingades ha speciella rosa ID-kort. Sedan dess har relationerna mellan de kenyanska somalierna, främst muslimer, och de andra stammarna, mest kristna, varit mer eller mindre ansträngda.

Fast en del av misstron bottnar i avundsjuka över somaliernas framgångar inom handeln. De i dag 2,4 miljoner etniska somalierna av Kenyas 45 miljoner invånare, har många höga politiska poster och dominerar inom detaljhandel och mäklarverksamhet.

Inne i ett stort köpcentrum trängs affärerna. På andra våningen slits plasten av kartonger och skor från Kina och Vietnam ställs upp i långa rader på hyllorna. I och med kaoset i Somalia har Eastleigh tagit över rollen som en av de främsta handelsplatserna i regionen med kontakter över hela Afrika och även österut.

- Vi säljer däck, batterier och oljor, säger Abdullahi Hussein som har en affär i nedrevåningen av köpcentret och hans medhjälpare Awil fyller i:

- Vi beställer från Dubai och Kina, och sen fraktas det från Mombasa vid kusten upp hit, berättar Awil.

"Finns ingen säkerhet i Kenya"

Omsättningen i Eastleigh sägs uppgå till mer än 100 miljoner dollar varje månad och generera en stor del av Nairobis skatteintäkter.

- Vi deklarerar omsättning och skatt via nätet, och sen kommer myndigheterna hit ibland och kollar våra böcker, säger Awil som sköter bokföringen.

- Det är många som gör affärer och vad jag hört är det mer än 20 procent, kanske 35 procent av Nairobis skatteintäkter som vi somalier och våra företag i Eastleigh svarar för, säger Abdullahi.

Somalierna i Kenya dominerar inom handel. Flera fastigheter ägs av somalier.
Somalierna i Kenya dominerar inom handel. Flera fastigheter ägs av somalier. Somalierna i Kenya dominerar inom handel. Flera fastigheter ägs av somalier. Bild: Lennart Berggren somalier

Det uppges att även en stor del av vinsten från Somalias piratverksamhet hamnar här, liksom drog- och smugglingsintäkter. Pengarna som flyter omkring vill förstås även terroristorganisationen al-Shabab ha del av och är en del av förklaringen till polisens arresteringar. Men förföljelsen av somalier har fått många att lämna Eastleigh och Kenya.

- Det är en del som flyttat hem till Somalia eftersom det är något mer stabilt där nu, och även till andra länder, men problemet är också nedgången i affärerna. Det finns ingen säkerhet i Kenya, investeringar uteblir och om inte regeringen gör något, kommer det bara att bli värre, säger däckaffärsägaren Abdullahi Hussein.

- Hela säkerhetsapparaten behöver reformeras, säger Emmanuel Kisiangani på Institutet för säkerhetsstudier i Nairobi på frågan vad regeringen bör göra för att al-Shababs attacker i Kenya ska stoppas.

- I den nya konstitutionen som Kenya fick för några år sedan finns möjligheterna till förbättringar i systemet men inte mycket händer i polisväsendet. Främst för att lönerna är så dåliga att de tvingas till korruption. I dag kan till exempel terrorister lätt muta sig genom vägspärrar hela vägen från Somalia till Nairobi. Problemet är att det finns många som motsätter sig reformer just på grund av att de tjänar pengar genom mutor. De motsätter sig en ökad öppenhet och hindrar en mer effektiv säkerhetsapparat, säger forskaren Kisiangani.

"Polisens attityd radikaliserar de unga"

Tillbaka i lobbyn på hotell Andalus är det en strid ström som vill checka in, handelsresande från hela Afrika, verkar det som, som har sökt sig hit till somalierna i Eastleigh för affärer.

- Relationen mellan oss somalier och polisen är verkligt dålig sedan massarresteringarna. Polisens trakasserier, dödande och avkrävande av mutor, har gjort att många här tycker att al-Shabab är bättre, säger Abdi Nassir, juridikstudenten.

- Det är polisens attityd som radikaliserar de unga och gör att de söker sig till al-Shabab. Om det fortsätter, kommer Kenya aldrig att bli säkert. Polisen behöver befolkningens förtroende för att få information om terroristerna men nu är det snarare så att al-Shabab rekryterar fler kenyaner än somalier, säger Abdi Nassir.

Lennart Berggren, Nairobi