Hoppa till huvudinnehåll

Värdefullt tema i Experttimmen

vatten i ett glas
vatten i ett glas Bild: SXC/no restrictions h2o

I Experttimmen, gammalt och antikt presenteras det mest värdefulla vi har. Det är inte någon tavla, inte heller några ädelstenar eller några sköra papyrusrullar där vi kan följa med kärlekskorrespondensen mellan Kleopatra och Julius Caesar. Nej, det mest värdefulla vi har är vårt vatten!

Trodde du att bantning och ett hälsosamt och sunt leverne är ett nytt påfund? Då trodde du fel. Redan i antikens Rom ville man bli både skön och ren.
Hälsovattnens guldålder var på 1700-talet och visst har ni hört om det lyxiga badortslivet, där fina damer och herrar roade sig kungligt (och kanske inte alltid så hälsosamt) samtidigt som de avnjöt mineralvatten.

I Esbo stadsmuseum pågår en utställning där man kan bekanta sig med det helande vattnet. Museilektor Anna Wilhelmson berättar hur man druckit brunn, det vill säga hälsovatten från naturkällor. Esbo har haft en egen hälsobrunn och på utställningen kan man bland annat bekanta sig med hur badortslivet i Esbo såg ut under 1780-talet.

Själv har jag tagit del av Hangös tidigare museichef Birgitta Ekström-Söderlunds fantastiska berättelser om badortslivet i Hangö. Jag har läst om Hangö badanstalt som byggdes 1879, hört om badgästerna, statsmän, furstar, grevar och baroner som gjorde sitt bästa i att överglänsa varandra. Sedan badade de också i något skede samt drack lite välgörande vatten. Vattnet användes både utvärtes och invärtes.

Så här ser det ut i Hangö idag (2013) Bild: Yle/ Bubi Asplund simstränder

Vatten är värdefullt. Det förstod man förr och det förstår man i alla länder där vattnet är en bristvara. Också vi inser det fina med vatten om vi mot förmodan är tvungna att klara oss en tid utan rinnande vatten ur våra kranar.

I Experttimmen handlar det däremot inte om det, i flesta fall kommunala, vatten som rinner ur våra kranar. Vi drar oss lite längre bakåt i historieböckerna. Men tänk på hur värdefullt vattnet är när du på restaurangen ber om ”bara vatten, tack”.

Experttimmen på torsdag 22 januari kl 19.30 och söndag 25 januari kl 12.05.