Hoppa till huvudinnehåll

Äga eller bo på hyra?

Nyckel
Nyckel Bild: Pekka Sipilä nyckel,nycklar

Debatten om hyresbostad versus ägarbostad tog ny fart då Etlas forskningsdirektör Mika Maliranta konstaterade att fler borde bo på hyra i Finland. Arbetslösheten skulle minska, menade han. Hur ser du på frågan?

I Finland kan man - förenklat - säga att medelklassen och uppåt av tradition har föredragit att äga sin bostad/sitt hem. Ofta med enorma bostadsskulder som följd. Det i sin tur leder till att exempelvis barnfamiljer får kämpa med häftga amorteringar tiotals år - just då det skulle behövas lite ekonmiskt spelrum. En vacker dag är bostaden sedan betald ... och snart kanske redo att ärvas av barnen.

Att bo på hyra kan också vara ekonomiskt slitsamt, men det ger frihet och är ändå "billigare". Å andra sidan går hyresbetalningen till någon annan, och det är pengar du aldrig får tillbaka (i motsats till om du betalar av på ditt eget hem).

I Sverige är systemet med bostadslån flexiblare - ofta behöver du inte amortera nästan alls. Så även om en bubbla kanske väntar runt hörnet har det lett till att mer pengar är i omlopp. Livet blir liksom mindre slitsamt.

Nu för Etlas Maliranta dessutom in en ny aspekt: För mycket ägarbostäder leder till högre arbetslöshet. Han har visserligen direkt fått mothugg för sin logik, men hur som helst är debatten igen igång.

Hur ser du på saken? Hyra eller ägarbostad? För många finns det förstås inget val: ekonomin säger hyra. För andra är det ett ideologiskt val: egen bostad till varje pris.

På hyra eller äga själv?

Vad är klokare: Att bo på hyra eller att äga själv med bostadslån?

Ägarbostad är smartare
66% (289 röster)
Ägarbostad, men vem har råd?
24% (106 röster)
Hyra är smartare
10% (43 röster)
Antal avgivna röster: 435

Läs också

Nyligen publicerat - Vega

 • Två kvinnor klädda i minikjol poserar vid en stenvägg 1960-tal.

  Vilka prylar och trender från tidigare årtionden minns du bäst?

  Vi efterlyser minnen om prylar, fenomen och trender!

  Vi har alla, under olika delar av våra liv och upprepade gånger, fallit för både tillfälliga och mer bestående trender. Vilken pryl eller vilket fenomen har under tidigare årtionden betytt mycket för dig? Skriv och berätta!

 • Professor Alistair Rieu-Clarke.

  "Ingen kan äga vattnet"

  Världsvattendagen firas i dag. Och vi går mot det bättre!

  I dag firar vi världsvattendagen, men har vi någonting att fira? Två tredjedelar av världens befolkning har brist på rent dricksvatten. Jo, säger en internationell expert som vi har talat med: saker och ting har trots allt gått mot det bättre. Men ännu återstår mycket att göra.

 • Tove Jansson i dokumentaristen Kalle Kultalas svartvita foto.

  Ny programserie om Tove Jansson också för unga

  Tove Janssons liv i åtta nya radioprogram.

  I en ny serie om Tove Janssons liv handlar det bland annat om Tove under kriget. Redaktören Kira Schroeder tänker sig att yngre som i dag ser bilder från krigsområden som Syrien, kan få perspektiv på hur det har varit också i vårt land, faktiskt för inte så länge sedan.

 • Omslag till Harry Martinsons Aniara

  Harry Martinsons rymdepos Aniara är alltid aktuell

  Ständigt förefaller den aktuell, Aniara från år 1956.

  Harry Martinson rymdepos Aniara från år 1956 fortsätter att fascinera. Kolossens ensamma färd speglar nya generationers alienation och missmod, samtidigt som bokens filosofiska diskussion om konstens och religionens berättigande i en kall och hänsynslös värld, är minst lika relevant som den var på 50-talet.