Hoppa till huvudinnehåll

Juristfirmor driver investerarskydd – Stubbs valfinansiär deltar

EFILA-grafik Bild: Yle/Mira Gartz advokatbyrå,efila,jurist

En rad internationella juristfirmor har bildat en organisation för att främja investerarskyddet (ISDS) i det planerade frihandelsavtalet (TTIP) mellan EU och USA. Idag hålls öppningskonferensen för The European Federation for Investment Law and Arbitration (EFILA) i London.

Bakom EFILA ligger de internationella juristfirmorna White & Case, Luther, Mannheimer Swartling, Linklaters samt Shearman & Sterling. De här firmorna sitter också med i styrelsen för EFILA.

Valbidrag

Alexander Stubb Bild: Yle alexander,alexander stubb,europaminister,stubb

White & Case bidrog med drygt 2000 euro till statsminister Alexander Stubbs (Saml) valkassa inför riksdagsvalet 2011. Stubbs stab har meddelat Yle Uutiset att företaget inte kommer att sponsra Stubb inför vårens riksdagsval.

Juristbyrån var i somras med och grundade EFILA. Organisationen vill att det kontroversiella investerarskyddet tas med i frihandelsavtalet mellan EU och USA.
Det skulle bana vägen för skiljedomsförfarande. Istället för att gå till nationella domstolar kan företag stämma stater inför en skiljemannadomstol om de upplever att deras rättigheter kränks. Rättvisa skulle i så fall skipas av en panel på tre personer – ofta affärsjurister - bakom lyckta dörrar.

Koskenniemi: EFILA är en intresseorganisation

Martti Koskenniemi martti koskenniemi Bild: Yle/Antti Lempiäinen internationell rätt,martti koskenniemi,professor

EFILA sände i fjol en skrivelse till EU-kommissionen där man starkt tog ställning för att investerarskyddet tas med i TTIP-avtalet. Samtidigt har frågan väckt starka protester på flera håll.

Professorn i internationell rätt Martti Koskenniemi har bland annat i programmet Spotlight betecknat EFILA som en intresseorganisation som driver privata intressen. Koskenniemi säger att man försöker driva fram ett privatiserat rättsväsende inom EU:s område som skulle ta sig an konflikter mellan storbolag och stater. Samtidigt tas makten bort från de nationella domstolarna.

Anti-ISDS

Organisationens generalsekreterare Nikos Lavranos sade nyligen till Spotlight att det finns en konkret orsak till att EFILA bildades.

- Den viktigaste orsaken var att vi ansåg att diskussionen i Europa har dominerats av anti-ISDS grupper och medborgarorganisationer som inte behärskar och har sakkunskap i investeringslagstiftning.

Martti Koskenniemi betonar i sin tur att det handlar om vilken instans som har makten att behandla lagstiftning utgående från samhällsintresset.

Två stolar

Kimmo Sinivuori Kimmo Sinivuori Bild: Yle/Kjell Lindroos efila,handelsråd,kimmo sinivuori,um

Spotlight kunde i december berätta att Utrikesministeriets tjänsteman Kimmo Sinivuori satt på EFILA:s nybildade rådgivande panel (advisory board). Efter intervjun med Spotlight meddelade UM att Sinivuori – som är ministeriets främsta expert på investerarskydd - hade lämnat sitt uppdrag för EFILA.

När det gäller investerarskyddet i TTIP-förhandlingarna är det långt Kimmo Sinivuori som följer med frågan för Finlands vidkommande. De egentliga förhandlingarna med amerikanerna sköter däremot EU-kommissionen för alla medlemsstaternas räkning..

Professor Koskenniemi fick en inbjudan till konferensen i London efter intervjun i Spotlight.

Däremot blev det kalla handen för Spotlight att bevaka dagens konferens i London. EFILA meddelade detta efter att programmet hade sänts 2.12 i fjol.

Jussi Hanhivaara – Yle Uutiset
Kjell Lindroos – Spotlight

TTIP-bakgrund:
Världens största affär
Kontrovers kring handelsavtal
Läs också (på finska): Kansainväliset lakifirmat järjestäytyivät investointisuojan taakse – mukana myös Stubbin vaalisponsori

Läs också

 • "Äktenskapet ett förbund mellan man och kvinna"

  Kyrkoherde Daniel Norrback tänker inte viga samkönade.

  I Österbotten anser de allra flesta prästerna att kyrkolagen ska bestå, alltså att samkönade inte ska få vigas kyrkligt. Daniel Norrback är tf kyrkoherde i Kristinestads svenska församling och säger nej till att viga homosexuella i kyrkan.

 • Varför angår dödsstraffet oss?

  Behöver vi bry oss om att det finns dödsstraff i världen?

  Författaren Lars Åke Augustsson såg sin vän Willie Trottie få en dödande injektion i Huntsville i Texas, tjugoett år efter dödsdomen för dubbelmord. Däremot blev Anthony Graves frigiven efter att ha varit dödsdömd i aderton år. Och Lars Åke var med på trädgårdsfesten när Anthony återförenades med sin familj. Brottslingar ska straffas, men dödsstraffet är ett svek mot själva livet, tycker Lars Åke Augustsson

Nyligen publicerat - Samhälle

 • Eftersnack frågar: Ska skolbarnen få ekomjölk?

  Varför väcker frågan om ekologisk skolmat så mycket känslor?

  "Oj, så trevligt att skolorna ska börja servera ekomjölk och –frukter till eleverna, tänkte jag. Det var i det skedet jag inte ännu insåg att allt egentligen handlar om en lömsk ideologi som påtvingas våra stackars intet ont anande barn." Magnus Londen funderar kring varför frågan om ekologisk mat i skolorna och dagisarna väcker så mycket känslor.

 • Ni tipsade: Sportlov på hemmaplan

  Publikens svar på hemmasportlovsenkät

  Hur kan man få ut det mesta av ett sportlov som inte firas bortrest utan hemma i ett grått och slaskigt Finland? Publiken svarade på vår enkät och vi presenterar nu de bästa tipsen för en avkopplande och rolig sportlovsvecka tillsammans med familjen, på hemmaplan.

 • Med VM i Lahtis är det dags att vända blad

  Hur stort är såret efter dopningsskandalen i skid-VM 2001?

  VM i skidåkning inleds i Lahtis i dag, men hur stort är såret efter dopningsskandalen år 2001? Vi frågar skidtränaren Henrik Byggmästar.