Hoppa till huvudinnehåll

Juristfirmor driver investerarskydd – Stubbs valfinansiär deltar

EFILA-grafik
EFILA-grafik Bild: Yle/Mira Gartz advokatbyrå,efila,jurist

En rad internationella juristfirmor har bildat en organisation för att främja investerarskyddet (ISDS) i det planerade frihandelsavtalet (TTIP) mellan EU och USA. Idag hålls öppningskonferensen för The European Federation for Investment Law and Arbitration (EFILA) i London.

Bakom EFILA ligger de internationella juristfirmorna White & Case, Luther, Mannheimer Swartling, Linklaters samt Shearman & Sterling. De här firmorna sitter också med i styrelsen för EFILA.

Valbidrag

Alexander Stubb
Alexander Stubb Bild: Yle alexander,alexander stubb,europaminister,stubb

White & Case bidrog med drygt 2000 euro till statsminister Alexander Stubbs (Saml) valkassa inför riksdagsvalet 2011. Stubbs stab har meddelat Yle Uutiset att företaget inte kommer att sponsra Stubb inför vårens riksdagsval.

Juristbyrån var i somras med och grundade EFILA. Organisationen vill att det kontroversiella investerarskyddet tas med i frihandelsavtalet mellan EU och USA.
Det skulle bana vägen för skiljedomsförfarande. Istället för att gå till nationella domstolar kan företag stämma stater inför en skiljemannadomstol om de upplever att deras rättigheter kränks. Rättvisa skulle i så fall skipas av en panel på tre personer – ofta affärsjurister - bakom lyckta dörrar.

Koskenniemi: EFILA är en intresseorganisation

martti koskenniemi
Martti Koskenniemi martti koskenniemi Bild: Yle/Antti Lempiäinen internationell rätt,martti koskenniemi,professor

EFILA sände i fjol en skrivelse till EU-kommissionen där man starkt tog ställning för att investerarskyddet tas med i TTIP-avtalet. Samtidigt har frågan väckt starka protester på flera håll.

Professorn i internationell rätt Martti Koskenniemi har bland annat i programmet Spotlight betecknat EFILA som en intresseorganisation som driver privata intressen. Koskenniemi säger att man försöker driva fram ett privatiserat rättsväsende inom EU:s område som skulle ta sig an konflikter mellan storbolag och stater. Samtidigt tas makten bort från de nationella domstolarna.

Anti-ISDS

Organisationens generalsekreterare Nikos Lavranos sade nyligen till Spotlight att det finns en konkret orsak till att EFILA bildades.

- Den viktigaste orsaken var att vi ansåg att diskussionen i Europa har dominerats av anti-ISDS grupper och medborgarorganisationer som inte behärskar och har sakkunskap i investeringslagstiftning.

Martti Koskenniemi betonar i sin tur att det handlar om vilken instans som har makten att behandla lagstiftning utgående från samhällsintresset.

Två stolar

Kimmo Sinivuori
Kimmo Sinivuori Kimmo Sinivuori Bild: Yle/Kjell Lindroos efila,handelsråd,kimmo sinivuori,um

Spotlight kunde i december berätta att Utrikesministeriets tjänsteman Kimmo Sinivuori satt på EFILA:s nybildade rådgivande panel (advisory board). Efter intervjun med Spotlight meddelade UM att Sinivuori – som är ministeriets främsta expert på investerarskydd - hade lämnat sitt uppdrag för EFILA.

När det gäller investerarskyddet i TTIP-förhandlingarna är det långt Kimmo Sinivuori som följer med frågan för Finlands vidkommande. De egentliga förhandlingarna med amerikanerna sköter däremot EU-kommissionen för alla medlemsstaternas räkning..

Professor Koskenniemi fick en inbjudan till konferensen i London efter intervjun i Spotlight.

Däremot blev det kalla handen för Spotlight att bevaka dagens konferens i London. EFILA meddelade detta efter att programmet hade sänts 2.12 i fjol.

Jussi Hanhivaara – Yle Uutiset
Kjell Lindroos – Spotlight

TTIP-bakgrund:
Världens största affär
Kontrovers kring handelsavtal
Läs också (på finska): Kansainväliset lakifirmat järjestäytyivät investointisuojan taakse – mukana myös Stubbin vaalisponsori

 • Annegret Kramp-Karrenbauer

  Kalldusch för tyska socialdemokrater i Saarland - Merkels CDU tog hem segern

  Klar seger för Merkels kristdemokrater.

  Delstatsvalet i Saarland innebär en tillnyktring för de tyska socialdemokraterna. Efter jubel över att EU-parlamentets tidigare talman Martin Schulz leder partiet mot höstens förbundsdagsval fick partiet nu en kalldusch. Angela Merkels kristdemokrater tog hem segern.

 • Kerttu Niskanen.

  Kerttu Niskanen byter tränare: Pekka Vähäsöyrinki ny lots

  "Att vi bor på samma ort möjliggör bra och tätt samarbete".

  Skidåkaren Kerttu Niskanen presenterade en ny tränare på Instagram på söndag. Det här är en av de största förändringarna inför den kommande träningssäsongen, skriver Niskanen på Instagram.

 • Den förre premiärministern Boiko Borisevs parti Gerb leder knappt i opinionsmätningar

  EU-vänlig linje går mot seger i Bulgarien

  Det här var det tredje parlamentsvalet inom fyra år.

  Regeringspartiet Gerb ser ut att segra i parlamentsvalet i Bulgarien. Valet betraktas som ett linjeval mellan EU och Ryssland. Gerb stöder EU:s sanktioner mot Ryssland medan socialisterna vill häva dem.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle