Hoppa till huvudinnehåll

Juristfirmor driver investerarskydd – Stubbs valfinansiär deltar

EFILA-grafik
EFILA-grafik Bild: Yle/Mira Gartz efila

En rad internationella juristfirmor har bildat en organisation för att främja investerarskyddet (ISDS) i det planerade frihandelsavtalet (TTIP) mellan EU och USA. Idag hålls öppningskonferensen för The European Federation for Investment Law and Arbitration (EFILA) i London.

Bakom EFILA ligger de internationella juristfirmorna White & Case, Luther, Mannheimer Swartling, Linklaters samt Shearman & Sterling. De här firmorna sitter också med i styrelsen för EFILA.

Valbidrag

Alexander Stubb
Alexander Stubb Bild: Yle europaminister

White & Case bidrog med drygt 2000 euro till statsminister Alexander Stubbs (Saml) valkassa inför riksdagsvalet 2011. Stubbs stab har meddelat Yle Uutiset att företaget inte kommer att sponsra Stubb inför vårens riksdagsval.

Juristbyrån var i somras med och grundade EFILA. Organisationen vill att det kontroversiella investerarskyddet tas med i frihandelsavtalet mellan EU och USA.
Det skulle bana vägen för skiljedomsförfarande. Istället för att gå till nationella domstolar kan företag stämma stater inför en skiljemannadomstol om de upplever att deras rättigheter kränks. Rättvisa skulle i så fall skipas av en panel på tre personer – ofta affärsjurister - bakom lyckta dörrar.

Koskenniemi: EFILA är en intresseorganisation

martti koskenniemi
Martti Koskenniemi martti koskenniemi Bild: Yle/Antti Lempiäinen martti koskenniemi

EFILA sände i fjol en skrivelse till EU-kommissionen där man starkt tog ställning för att investerarskyddet tas med i TTIP-avtalet. Samtidigt har frågan väckt starka protester på flera håll.

Professorn i internationell rätt Martti Koskenniemi har bland annat i programmet Spotlight betecknat EFILA som en intresseorganisation som driver privata intressen. Koskenniemi säger att man försöker driva fram ett privatiserat rättsväsende inom EU:s område som skulle ta sig an konflikter mellan storbolag och stater. Samtidigt tas makten bort från de nationella domstolarna.

Anti-ISDS

Organisationens generalsekreterare Nikos Lavranos sade nyligen till Spotlight att det finns en konkret orsak till att EFILA bildades.

- Den viktigaste orsaken var att vi ansåg att diskussionen i Europa har dominerats av anti-ISDS grupper och medborgarorganisationer som inte behärskar och har sakkunskap i investeringslagstiftning.

Martti Koskenniemi betonar i sin tur att det handlar om vilken instans som har makten att behandla lagstiftning utgående från samhällsintresset.

Två stolar

Kimmo Sinivuori
Kimmo Sinivuori Kimmo Sinivuori Bild: Yle/Kjell Lindroos handelsråd

Spotlight kunde i december berätta att Utrikesministeriets tjänsteman Kimmo Sinivuori satt på EFILA:s nybildade rådgivande panel (advisory board). Efter intervjun med Spotlight meddelade UM att Sinivuori – som är ministeriets främsta expert på investerarskydd - hade lämnat sitt uppdrag för EFILA.

När det gäller investerarskyddet i TTIP-förhandlingarna är det långt Kimmo Sinivuori som följer med frågan för Finlands vidkommande. De egentliga förhandlingarna med amerikanerna sköter däremot EU-kommissionen för alla medlemsstaternas räkning..

Professor Koskenniemi fick en inbjudan till konferensen i London efter intervjun i Spotlight.

Däremot blev det kalla handen för Spotlight att bevaka dagens konferens i London. EFILA meddelade detta efter att programmet hade sänts 2.12 i fjol.

Jussi Hanhivaara – Yle Uutiset
Kjell Lindroos – Spotlight

TTIP-bakgrund:
Världens största affär
Kontrovers kring handelsavtal
Läs också (på finska): Kansainväliset lakifirmat järjestäytyivät investointisuojan taakse – mukana myös Stubbin vaalisponsori

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle

 • Samuel lär nordkoreaner surfa - "Det är ett bra sätt att bryta isen"

  Hjälper och bygger relationer till folket genom surfingen.

  Surfing och välgörenhet, hur går det ihop? Fint, om man frågar de på Surfing The Nations. Det är en humanitär välgörenhetsorganisation på Hawaii, och Jakobstadsbon Samuel Snellman jobbar där. Förra året besökte de Nordkorea och lärde ut surfing, och nu är det dags igen.

 • Hög tröskel för polisen att ta till maktmedel

  Johan Boucht, professor i straffrätt, om polisiärt våld.

  Polisen i Finland använder maktmedel med omdöme. Men då det sker kan agerandet tolkas utgående från två olika lagstiftningar, säger Vasabon Johan Boucht som är professor i straffrätt vid Oslo universitet. Hans doktoravhandling om polisiär våldsanvändning kom nu ut i nyupplaga.

 • Yttrandefrihet på jobbet - vet du vad du får säga?

  Vad får man som anställd skriva på sociala medier?

  Här i dagarna kunde vi läsa att Karleby kommun fick skarp kritik från sina anställda för de strikta direktiv som kommunen hade satt vad gäller de anställdas bruk av sociala medier både under och efter arbetstid. Men vad säger lagen om den här typen av frågor? Får man som anställd göra och skriva vad som helst på sociala medier?

 • Drömmen om en vägg med kungliga assietter

  Journalisten Linda Forth brinner för svenska kungligheter.

  En saga i nutid med prinsar och prinsessor, vackra klänningar och en lyxkantad vardag. En institution som i sig känns omotiverad, men stjärnglans och spänning som upplevs desto större. Linda Forth har ett brinnande intresse för svenska kungligheter.

 • Tolv år i Kenya berikade livet

  Familjen Dahlbacka är hemma igen efter missionsuppdrag.

  Egentligen ville Anna Dahlbacka åka till ett annat land. Annas släktingar hade varit i Kenya, och själv hade hon sett fram emot att åka någon annanstans. Ett lockande projekt fick ändå paret att åka iväg för tolv år sedan. Anna skulle jobba med skriftspråksutveckling och Magnus skulle översätta Nya Testamentet.

 • Eftersnack frågar: Börjar du vara utvilad?

  Du har säkert sovit gott hela sommaren! Eller?

  För många är sommaren tiden då man sover ut och får ny energi. Men för andra blir de ljusa nätterna och, paradoxalt nog, stressen över att ta det lugnt bara ett störande moment. Till vilkendera gruppen hör du?

 • Sex säljer inte - avskräcker snarare

  Lättklädda människor i reklam lyckas inte sälja en produkt.

  En analys av tiotals undersökningar visar att olika försök att sälja produkter genom erotisk reklam motverkar sitt syfte.

 • Säkerhet vid festivaler består av många delar

  Information till alla viktigt för lyckad festival.

  Det är sommar och högtid för festivaler. För att göra festivalbesöket till en bra och säker upplevelse för besökarna krävs stora förberedelser, pappersarbete och riskanalyser.

 • Din längd avslöjar osteoporos

  Har du blivit kortare? Det kan vara osteoporos.

  Vi har ofta en uppfattning om att vår vuxenlängd inte förändras med åren. Vi blir dock lite kortare med åldern och om det skiljer fem centimeter eller mer från vår tidigare vuxenlängd så finns det risk för osteoporos.