Hoppa till huvudinnehåll

Läge för efterrätt!

Banana split deluxe med frusen mynta.
Banana split deluxe med frusen mynta. Bild: YLE/Strömsö flytande kväve

För en hemmafixare i köket kan det gå lite hur som helst. Bättre eller sämre. Ibland lyckas man trots att man bytte timjan mot persilja och parmesan mot edamerost. Hur det var meningen att det skulle smaka blir fullständigt ointressant, eftersom det ju blev gott. Ibland lyckas man sämre. Fast man följer receptet till punkt och pricka och har glada gäster kring bordet. Läge för efterrätt!

"All mat som står på bordet är god", var en viktig princip hos oss så länge vi var fem runt bordet. Det var DEN maten som skulle ätas, inte kex och cornflakes om en kvart. Den som klagade på maten stod för kockandet följande dag. Principen ledde till att ungdomen åt med god eller fejkad aptit och sällan stod vid spisen. För sällan kanske, för de få gånger det hände blev det oftast läge för efterrätt.

Det finns säkert fler anledningar till att alltid ha en dessert i beredskap. Jag tror man ganska långt kan gå på känsla i det här fallet - man bara vet när det är läge för efterrätt.

På söndag ger Strömsö tips på flera goda efterrätter av både komplicerat och superenkelt slag.

Banana split deluxe
Avokado
Bärsorbet och burkpäron
Fruktchips

Programmet sänds söndagen den 25 januari kl. 17.30 och i repris måndagen den 26 januari kl. 22.00.