Hoppa till huvudinnehåll

Lännen media: Fetma orsakar fettlever också för barn

En hamburgare med franska potatisar
En hamburgare med franska potatisar Bild: Tuula Nyberg lunch

Också barn och unga får leverproblem på grund av övervikt.

Fettlever har länge setts som en sjukdom som vuxna alkoholister insjuknar i, men nu ser forskarna samband också mellan övervikt och fettlever hos barn. Det skriver Lännen media, det vill säga ett mediebolag för 12 tidningar som utkommer i västra och norra Finland.

Riskerna med övervikt och fetma syns också hos barn som ämnesomsättningsrubbningar, fettlever och förhöjt blodtryck. Barn som är överviktiga tenderar dessutom att vara överviktiga också i vuxen ålder, vilket innebär förhöjd risk för kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och metabolt syndrom.

Lätt att förebygga i ung ålder

De goda nyheterna är att det är relativt lätt att förebygga fettlever hos barn, eftersom sjukdomen sällan är inflammatorisk. Ändrade levnadsvanor och viktkontroll kan återställa levern hos barn, medan fettlever hos vuxna kan orsaka bestående men.

Övervikt bland barn har ökat i takt med resten av befolkningens viktuppgång. Institutet för hälsa och välfärd, THL, uppger att 10 procent av flickorna och 15 procent av pojkarna i lekåldern lider av övervikt.

En femtedel av barn i skolåldern är överviktiga. I högstadieåldern minskar övervikt bland flickor medan en femtedel av pojkarna fortsättningsvis är överviktiga.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes