Hoppa till huvudinnehåll

Mer resurser för arbetslösa i Raseborg

Emmaus verkstad
Långtidsarbetslösa kan sysselsättas bland annat på olika verkstäder. Bilden är från Emmaus sysselsättningsverkstad i Ekenäs. Emmaus verkstad Bild: Yle/Minna Almark emmaus verkstad,Raseborg,Ekenäs

I och med att kommunerna från årsskiftet har ökat ansvar för långtidsarbetslösa ska Raseborg anställa en hälsovårdare för arbetslösa och en sysselsättningskoordinator från 1 februari. Dessutom införs ett tillägg för föreningar och företag som anställer långtidsarbetslösa.

Koordinatorn ska ha ansvar för nya sysselsättningsanmälningar och för dem som har varit arbetslösa mellan 300 och 500 dagar.

Hälsovårdaren ska hjälpa långtidsarbetslösa att få sjukpension genom olika utredningar och bedömningar. Det här är något som är arbetsdrygt, enligt Karl von Smitten, SFP, som leder ordet i grundtrygghetsnämnden.

- Det finns långtidsarbetslösa som av olika orsaker inte kan jobba och de ska nu snabbare få sjukpension, berättar von Smitten.

Nyanställningarna sparar pengar

I budgeten för 2015 finns 96 000 euro reserverat för de här två nyanställningarna.

Staden räknar med att nyanställningarna ska spara in 150 000 euro i år på kommunens andel av arbetsmarknadsstödet.

Kommuntillägg för föreningar och företag

Raseborg ska från första mars 2015 införa ett så kallat kommuntillägg för föreningar och företag som anställer personer som har varit arbetslösa i minst 300 dagar. Kommuntillägget är 250 euro per person och månad och beviljas för mellan ett halvt och ett års tid.

I budgeten för i år finns pengar för kommuntillägg för 20 personer i ett års tid.

För kommunen betyder kommuntillägget att kommunens andel på minst 350 euro per månad av arbetsmarknadsstödet faller bort under den tid tillägget betalas ut.

Dessutom fylls det så kallade arbetsvillkoret, vilket betyder att kommunen inte under 300 dagar efter anställningens slut behöver betala arbetsmarknadsstöd.