Hoppa till huvudinnehåll

Moderna gladiatorer

Tänk dig en boxare och en brottare som möts i ringen. Ska boxaren knocka brottaren med första slaget, eller har brottaren vid det laget redan kopplat ett stadigt grepp om armarna?
På drygt tjugo år har en ny kamsport växt fram. Den samlar allt större publik och MMA-galorna samlar tiotusentals åskådarer och ses av miljoner tevetittare i hela världen.

Den som aldrig tidigare har sett en MMA-match gör antagligen bekantskap med sporten via ett yuotubeklipp. Ofta är det ett hopklipp av olika knockouter. Blodet sprutar efter första raka högern mot näsan, kämpen går i däck och hamnar på rygg och motståndaren kastar sig över honom och försöker slå honom med knytnäven i ansiktet så många gånger som möjligt innan domaren kastar sig över honom och drar honom åt sidan.

- Det är klart att man i en video visar de mest dramatiska scenerna. Det var också så jag kom i kontakt med MMA för ett antal år sen, säger Jukka Isojoki, programledare på Yle och MMA-frälst entusiast.

Men de dramatiska klippen säger ganska lite om verkligeheten:

- Om man tittar på en match och hoppas på dramatik kan man snarare bli besviken. Det är mera brottning än boxning. Ofta står kämparna och håller i varandra vid sidan och försöker få ett bra grepp om varandra, säger Jukka Isojoki.

Yle Nyheters Stefan Winiger fick möjligheten att fråga ut MMA-entusiasten Jukka Isojoki och sportredaktören Toni Kallio om vad det handlar om.

Läs också:
Twitterbloggen: Sporten alla älskar - eller älskar att hata

Läs också