Hoppa till huvudinnehåll

Saudiarabiens kung Abdullah är död

Saudiarabiens kung Abdullah har avlidit på sjukhus. Abdullahs bror, den nästan 80-årige kronprins Salman, är nu ny kung i Saudiarabien.

Det officiella dödsbudet kom några timmar efter att den saudiska teven hade avbrutit sin ordinarie sändning under natten till fredagen och övergått till att läsa ur koranen. Det är ett tecken på att någon av landets kungliga personer har avlidit.

Kung Abdullah, som tros ha varit drygt 90 år, har varit på sjukhus i flera veckor på grund av en infektion i lungorna. Han har varit kung i Saudiarabien sedan år 2005.

Den nye kungen Salman var under en lång tid guvernör för att sedan bli kronprins och försvarsminister. Han uppskattas vara mellan 78 och 79 år gammal. Ny kronprins blir hans halvbror, den cirka 60-årige Muqrin.

Hyllas av många

Kung Abdullah har setts som något av en reformator på hemmafronten i det ultrakonservativa Saudiarabien. Han har tillåtit mild kritik av sin regering i pressen och antytt att fler kvinnor borde få arbeta.

Samtidigt har Abdullahs Saudiarabien fått hård kritik när det gäller mänskliga rättigheter. Regimkritiker får offentliga piskstraff och kvinnor tillåts inte köra bil.

Regionpolitiskt har Abdullah eftersträvat konservativ stabilitet. Saudiarabien är också ett av de länder som stöder de USA-ledda flygattackerna mot terrorgruppen Islamiska Staten (IS) i Syrien och Irak.

- Som ledare var han alltid uppriktig och vågade tro på sina övertygelser. En av dessa övertygelser var hans ståndaktiga och passionerade tro på att USA:s och Saudiarabiens relation stärker stabiliteten och säkerheten i Mellanöstern och på andra ställen, sa president Barack Obama efter att han fick höra nyheten om Abdullahs bortgång.

Samtidigt finns det också de som hävdar att Saudiarabien är världens främsta ekonomiska sponsor av internationell terror.

Läs också: Saudiarabien litar på kungen, oljan och gästarbetarna

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes