Hoppa till huvudinnehåll

Medierna stereotypiserar minoriteter

Jeanette Östman och Maria Swanljung.
Jeanette Östman och Maria Swanljung. Jeanette Östman och Maria Swanljung. Bild: Yle/Joni Kyheröinen mediespråk 2015

Det var budskapet när Maria Swanljung och Jeanette Östman föreläste på Mediespråk i Vasa. Vilken roll får minoriteterna i media och när får man nämna etnicitet?

Maria Swanljung, informatör vid diskrimineringsombudsmannens byrå, och Jeanette Östman, journalist, anser att medierna upprätthåller stereotypier kring olika minoriteter. Det kan då röra sig om till exempel invandrare, homosexuella eller handikappade.

Under lördagens föreläsning på Medispråk-seminariet i Åbo Akademi i Vasa, lyfte de upp dessa frågor.

Odlar alltså media stereotypier?

- Ja. Det är klart att de gör.

Kan du ge ett exempel?

- Stereotypin om utlänningar som brottslingar. Så mycket som hälften av artiklarna om en viss etnisk minoritet handlar om brott, säger Swanljung.

Är det här verkligen ett stort problem i Finland, hur minoriteter framställs?

- Det är ett jättestort problem. Den bild media ger av verkligheten är inte verkligheten. Om man tar vilken dagstidning som helst och räknar fotografier så är det fortfarande ganska många vita män på bilderna. Då skyller journalisterna ofta på att "det är ju de som har makten", men man måste inte alltid prata med den som har makten.

Men om de här männen då sitter inne med mest information om det ämnet man skriver om?

- Då kan man förstås prata med dem också. Men till exempel rättviseförmedlingen i Sverige har ifrågasatt att media har sin lista på experter som de alltid ringer, ofta då en vit man. Rättviseförmedlingen efterlyste en expert i kärnfysik som inte är en vit man. Och de fick 10 stycken på direkten. Inte är det något fel på vita män, är de den bästa experten ska de givetvis få tala.

Ett ämne som dyker upp med jämna mellanrum är när man ska rapportera om någons etnicitet, till exempel vid olika brott. När får man då, enligt Maria Swanljung, nämna etnicitet?

- Hemskt sällan. Det är sällan det faktiskt är relevant.

Yxmordet i Uleåborg, där polisen efterlyste en mörkhyad man, var enligt Swanljung helt korrekt. När det är frågan om kännetecken är det ingen fråga om saken.

Minoriteterna inkluderas inte i den "normala rapporteringen"

Jeanette Östman vill se mer mångfald i mediernas rapportering.

- När vi vill prata om transfrågor hittar vi nog transpersoner men de här personerna inkluderas sen inte i den så kallade normala rapporteringen. Vi ser till exempel väldigt sällan en romsk familj som det vanliga fallet när vi skriver om dagvård i Esbo, säger Östman.

Under sin föreläsning tog Östman upp en artikel om en flytt från stadsdelen Jakobacka i Helsingfors, där en av de intervjuade var född i Kamerun. Det faktumet nämndes också i artikeln.

Varför ser du det som ett problem?

- Problem är ett starkt ord. Men jag ställer mig frågande till varför man i en artikel om en stadsdel, en för övrigt väldigt välskriven artikel, var tvungen att påpeka att den här personen kom från Kamerun. På vilket sätt var det relevant? Skulle det ha varit motiverat att man om en vithyad person med ett finskt namn skulle ha nämnt att personen ursprungligen är från Keminmaa eller Sverige? undrar Östman.

Viktigt med Mediespråk

Kerstin Kronvall.
Kerstin Kronvall Kerstin Kronvall. Bild: Yle/Joni Kyheröinen mediespråk 2015

Om årets Mediespråk överlag säger konferencier Kerstin Kronvall att det har varit givande.

Kronvall bor och jobbar i Ukraina som utrikesredaktör på Yle Nyheter och därför träffade Christian Sundgrens föreläsning om reportrar utan gränser rätt.

Hur viktigt är det att den finlandssvenska journalistkåren kan samlas en gång per år?

- Det är jätteviktigt att man har den här kontakten. Just den finlandssvenska journalistkåren är ju så spridd geografiskt. Sen är det ju också ett effektivt sätt för oss alla att få något att bita i, säger Kronvall.

Bland föreläsarna fanns bland andra rikssvenska profilen Robert Aschberg och populismforskaren Ann-Cathrine Jungar.

Läs också