Hoppa till huvudinnehåll

"Skolan borde anpassa sig till nuet"

Svensk konsult
Svensk konsult dennis westerberg

Den svenske konsulten och föreläsaren Dennis Westerberg menar att skolan inte hänger med i utvecklingen. Mycket av den stress som lärarna upplever på arbetet skulle försvinna om de accepterade att samhället har förändrats.

Westerberg föreläste för finlandssvenska lärare i samband med Educa-mässan i Helsingfors mässcentrum. Han säger att han ofta möts av samma frågor då han föreläser för rektorer och lärare. De vill till exempel veta hur de ska hantera den nya tekniken och om de borde gömma undan elevernas mobiler.

- Det är en dålig strategi att gömma undan dem. Jag säger inte att det är lätt, men vi måste se världen som den är i dag och inte som vi önskar att den fortfarande var, säger Westerberg.

Lättare för eleverna

Han menar att barn har lättare att anpassa sig till stress och att leva i nuet, för de har vuxit upp i en värld där allt sker i ett snabbt tempo.

Westerberg lär ut att våra tankar styr känslor och därför hur vi mår. Han menar att om vi förändrar hur vi tänker och inser att det enda som finns just nu är nuet, så mår vi bättre och är bättre ledare.

- Fram till nu så har ledarskap mycket handlat om att förändra yttre omständigheter, men jag tror att det framöver kommer att handla om att förstå inre processer och hur människor funkar, säger han.

Westerberg är själv utbildad lärare och har jobbat som det under flera års tid. Nuförtiden coachar han allt från idrottsmän till företagsledare, men tror att lärarna kan dra nytta av det han lär ut.

- Jag säger inte att grupperna inte är för stora eller att resurserna inte är för små, men en balanserad lärare som är närvarande i nuet orkar mer, tar bättre beslut och mår bättre på jobbet, menar Westerberg.