Hoppa till huvudinnehåll

Bollförbundets nya strategi ger spelarna ekonomiskt stöd

Finländsk damfotboll har i ett tiotal år varit nära den europeiska toppen. Nu, äntligen, har fotbollsförbundet startat en akademi för landslagsspelare som förutom extra träning också får ekonomiskt stöd.

Tio landslagsspelare som spelar i Finland får en ekonomisk ersättning som skall underlätta deras satsning på fotbollen. Det är inte stora pengar men pengar som ger en balans i ekonomin.

En av de tio spelarna i akademin är målvakten Minna Meriluoto som efter sju år som utlandsproffs återvänt till Finland med adressen HJK. Hon är verkligen nöjd med understödet.

- Man kan jobba lite mindre. Till exempel bara halva dagen. Tillsammans med den lilla ersättningen man får av klubblaget blir det en bättre balans som också bereder tid för extra träning.

"Ett fungerande koncept"

Morgonträningarna, där även spelare från Backasbrinkens idrottsgymnasium deltar, leds av landslagets chefstränare André Jeglertz. Han har hjälp av bland andra tidigare landslagsstjärnan Anne Mäkinen.

- Det är ett fungerande koncept med flera tränare på plats och dialogen ger mycket. Man får en massa tips om vad som kan och bör utvecklas. Dessutom har alla ett skräddarsytt träningsprogram med fysikträning och instruktioner om näring och dylikt.

Spelarna får några hundra euro per månad

André Jeglertz konstaterar att man inte betalar spelarna för att de skall delta på träningarna. Det är frågan om ett stipendie.

- De finska ligaspelarna är långt ifrån professionella. De flesta jobbar faktiskt heltid, eller studerar på heltid. Några hundra euro ger lite andrum och är ingenting som spelarna kan leva på.

Spelarna i landslagsakademin:
Nora Heroum (21), Fortuna Hjörring (DEN)
Juliette Kemppi (21), AIK (SWE)
Adelina Engman (21), Kopparbergs/Göteborg FC (SWE)
Riikka Ketoja (21), Sunnanå SK (SWE)
Natalia Kuikka (20), ingen förening
Vera Varis (21), FC Honka
Ria Öling (21), TPS
Katarina Naumanen (20), Pallokissat
Katri Nokso-Koivisto (33), Ilves
Sanni Franssi (20), PK-35 Vantaa
Minna Meriluoto (30), HJK
Sanna Saarinen (24), PK-35 Vantaa
Linda Ruutu (25), PK-35 Vantaa
Tia Hälinen (21), FC Honka

De fyra utlandsproffsena får inte förbundets stipendium.

Målsättningen är att stommen i Finlands EM-kvaltrupp, till EM 2017 skall bestå av spelarna som nu finns med i akademin.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport