Hoppa till huvudinnehåll

Mr Finland stal showen – ska köpa säng till mamma

Makwan Amirkhani firar sin seger i UFC-debuten i Stockholm, januari 2015
Makwan Amirkhani firar den historiskt snabba knockouten. Makwan Amirkhani firar sin seger i UFC-debuten i Stockholm, januari 2015 Bild: EPA / All Over Press Makwan Amirkhani,amirkhani

Finländaren Makwan Amirkhani stod för nattens skräll på UFC-galan i Stockholm. Åbobon stod för en häpnadsväckande snabb knockout i sin debut. Den stora höjdpunkten blev ett antiklimax.

Inför 30 000 fans på hemmaplan var nattens höjdpunkt given: Alexander "The Mauler" Gustafsson mot Anthony "Rumble" Johnson. Men matchen var över redan i den första ronden.

Johnson styrde matchen och knockade Gustafsson väldigt tidigt. Publiken kunde inte tro sina ögon och Gustafsson var märkbart tagen efteråt. Det hela slutade i tårar mot tränarens axel.

– Det var bara en massa smärta. Jag hade inte bara förlorat, jag hade förlorat inför 30 000 fans. Det gjorde ont och det gör det fortfarande. Men det som inte dödar härdar, eller hur, säger Gustafsson enligt Aftonbladet.

Anthony Johnson på Alexander Gustafsson, UFC i Stockholm, januari 2015
Anthony Johnson besegrade hemmafavoriten Alexander Gustafsson genast i den första ronden. Anthony Johnson på Alexander Gustafsson, UFC i Stockholm, januari 2015 Bild: EPA / All Over Press anthony johnson

”Mr Finland” blir ”The Flying Finn”?

Istället var det en Åbobo som blev kvällens stora skräll och samtalsämne. Makwan Amirkhani lyckades efter bara åtta sekunder i den första ronden med hjälp av ett flygande knä knocka britten Andy Ogle.

Knocken var den snabbaste genom tiderna i UFC-fjäderviktklassen. Amirkhanis seger var den första av en finländare i UFC sedan hösten 2013 då Tom Niinimäki slog Rani Yahya i sin debut. Sedan dess har Niinimäki förlorat tre matcher och Tina Lähdemäki en.

På presskonferensen efter matchen frågade den samlade journalistkåren vad Amirkhani skulle göra med de 50 000 dollar han förtjänade.

– Jag ska köpa en säng till min mamma, konstaterade Amirkhani och berättade att han bor tillsammans med sin syster och sin mamma i en tvåa. Mamma sover i vardagsrummet på en madrass och nu ska hon få en riktig säng.

– Min dröm blev sann. När jag var ett litet barn såg jag alltid på sådana här program och sa att "där vill jag vara", sade Amirkhani i TV12:s sändning och skickade sedan en hälsning till den svenska publiken: Jag ska flytta till Stockholm och träna, så ser ni mig på gatan: säg hej.

Amirhani, som kallas för "Mr Finland" eftersom han har ställt upp i en skönhetstävling där han blev tvåa, står nu inför ett helt nytt kapitel i sitt kampsportsliv. Det blir högst troligen flera drabbningar inom ramen för UFC och högst antagligen ett nytt smeknamn: "The Flying Finn".

Läs också:
Liveblogg från UFC-galan
UFC – ett amerikanskt spektakel av rang
Moderna gladiatorer

Läs också