Hoppa till huvudinnehåll

Våldsam årsdag i Egypten - flera döda

Demonstranter på årsdag i Kairo
Demonstranter på årsdag i Kairo Bild: EPA / Khaled Elfiq uppror. folkresning

Minst 15 människor har omkommit i Egypten till följd av våldsdåd under årsdagen för folkresningen 2011.

Flera människor dödades då anhängare till det förbjudna Muslimska brödraskapet drabbade samman med kravallpolis i och kring huvudstaden Kairo. Bland de dödade fanns också en polis. Ungefär 30 människor skadades. Armén varnade i förväg för hårda tag mot demonstranter på årsdagen, och delar av Kairo har varit avstängda.

Två människor dödades i Alexandria i samband med protester där.

I går dödades en ung kvinna då hon deltog i en fredlig demonstration nära Tahrir-torget i centrum av Kairo. Deltagarna i demonstrationen skulle lägga ned blommor till minne av dem som dödades under revolutionen. Kvinnan begravdes i dag i Alexandria. Myndigheterna har lovat utreda fallet.

Det är i dag den fjärde årsdagen för den folkresning som ledde till att Hosni Mubarak måste avgå efter trettio år vid makten.

Oppositionen anklagar president Abdel Fattah al-Sisi för att inte ha förverkligat de reformer som utlovades.

Sedan president Muhammed Mursi avsattes i juli 2013 har de egyptiska myndigheterna slagit till mot politiska motståndare

President al-Sisi hyllade i går i ett tv-tal den vilja till förändring som egyptierna visade år 2011. Han varnade samtidigt egyptierna för att det tar lång tid att nå alla de mål som folkresningen eftersträvade.

Läs också