Hoppa till huvudinnehåll

Använd inte mobilen då du kör

Bild: YLE/Marga Sandström snöiga gator

Alltför många använder sin mobiltelefon då de kör bil. Förra veckan intensivövervakade polisen ouppmärksamhet i trafiken och registrerade över 300 fall av felaktig användning av telefoner.

Särskilt att skicka textmeddelanden äventyrar trafiksäkerheten. Det är dessutom förbjudet enligt de finländska trafikbestämmelserna.

– Då man skriver ett sms kan blicken vara borta från trafiken i flera sekunder, vilket i tätorter betyder att man kör flera tiotals meter helt i blindo, säger polisinspektör Pasi Kemppainen.

Enligt honom tar också intensiva telefonsamtal bort chaufförens uppmärksamhet från själva körningen och för in tankarna på annat.

Det är förbjudet att tala i telefonen på normalt sett så att man håller den i handen medan man kör. Då föraren fokuserar på annat än själva körandet ökar risken för olyckor. Den som vill köra och tala i telefonen samtidigt bör använda handsfree.

Få rattfyllerister

Förutom de 305 fall av felaktiv användning av mobiltelefon åkte också 400 personer fast för att inte använda bilbälte. Även om siffrorna inte är stora anser Kemppainen att de är oroväckande.

– Säkerhetsbältet är en billig och effektiv livförsäkring, säger han.

Enligt honom kunde trettio liv räddas årligen om säkerhetsbältet användes.

Däremot var det endast fyra personer som haffades för rattfylleri, vilket glädjer polisen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes