Hoppa till huvudinnehåll

Berättelse 10: Utmanande för äldre arbetstagare

Skola
Skola Bild: Yle/Madeleine Boström mittjobb

En läsare som skrivit in till #MittJobb berättar om sin situation som arbetslös lärare. Nu jobbar hon deltid utanför sin egen bransch.

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
mittjobb logo mittjobb
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.
Så här skriver läsaren:

Jag är en arbetslös lärare i Österbotten, född på 1950-talet. Jag har förverkat min valda pensionsålder 60. Detta eftersom det blev avbrott i tjänstgöringen. Pensionsbolaget räknar tilläggstudier, fackuppdrag och arbetslösa lärarsomrar som avbrott.

Jag har nu två deltidsjobb utanför utbildningsbranschen som ger mig inkomst på 1 200 plus 300 euro före skatt. Arbetslöshetskassan sade upp arbetslöshetsersättningen på deltid i augusti 2014 eftersom jag då jobbade för många timmar "enligt branschen".

Jag förhandlar med mina båda arbetsgivare om hur det blir med fortsättningen och med hjälp av min förtroendeman hur det blir med pensionen. Jag har försökt hela mitt liv att utbilda mig så att min examen skulle vara jämförbar med de unga lärarnas, men målet försvinner ur sikte. Jag sjunger och kämpar vidare.

Läs nästa berättelse: Jag känner mig som en B-klassens människa

Läs också