Hoppa till huvudinnehåll

Berättelse 11: Jag känner mig som en B-klassens människa

Person som står på strand
Person som står på strand Bild: Yle/Simon Bergholm mittjobb

Vad händer om du inte klarar av att jobba så många timmar som du skulle vilja? En läsare som skrivit in till #MittJobb är i den situationen och känner att hon står utanför samhället.

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
mittjobb logo mittjobb
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.
Så här skriver hon:

Jag är mamma till tre barn i skolåldern. Efter att jag varit hemma med dem på hemvårdsstöd och sedan varit sjukskriven i långa perioder av olika anledningar är det enda jobb jag fått tag i ett på 14 timmar per vecka.

Min lön är drygt 600 euro men min månadshyra är drygt 800 euro, så det går inte direkt ihop...

Jag kämpar av olika anledningar med ångest och depression och ids inte ens söka ett heltidsjobb för jag vet redan nu att jag inte skulle klara av det mer än några få veckor. Det vore fel mot den nya arbetsgivaren, att i början låtsas som att jag kan jobba då jag redan nu vet att jag inte skulle klara av att jobba så mycket på grund av stor utmattning.

Känner mig ofta som en B-klassens människa som inte är en riktig del av samhället. ”Alla andra” klarar ju av att jobba 75-100 procent, men på grund av posttraumatiskt stressyndrom klarar jag inte det.

Jag är snart 40 år och har aldrig jobbat 50-100 procent. Anledningarna har varit olika; för att jag varit hemma med barn, varit sjukskriven, arbetslös och så vidare.

Avundas dem som har ett heltidsjobb med bra lön, som trivs och orkar jobba 8 timmar per dag. Som klarar av det och som sedan klarar sig på sin lön. Jag har aldrig haft det men skulle verkligen vilja ha det så.

Läs nästa berättelse: För sent att byta arbete i åldern 45-50

Läs också

Mitt jobb