Hoppa till huvudinnehåll

Berättelse 12: För sent att byta arbete i åldern 45-50

Butikskassa
Butikskassa Bild: Yle mittjobb

Flexibilitet på arbetsmarknaden innebar otillräckligt med timmar och obekväma arbetstider för en person som skrivit in till #MittJobb. Att byta arbete i åldern 45-50 visade sig också vara omöjligt.

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
mittjobb logo mittjobb
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.
Så här skriver läsaren:

För 25 år sedan blev jag anställd på en butik och har sedan dess arbetat 30 timmar per vecka. Det var lämpligt när barnen var små. När de blivit stora fanns det inte längre någon möjlighet att få mer timmar. Det visade sig också vara för sent att byta arbete; jag var helt enkelt för gammal (45-50 år!).

Jag arbetade extra som städare en period på kvällarna för att få ekonomin att gå ihop när ungdomarna ville studera.

Så ändrades arbetsturerna och öppettiderna förlängdes så att jag arbetade till klockan 20 nästan varje kväll. Det betyder att arbetet blev tyngre och det sociala livet blev obefintligt. Det finns ju inga kurser, grupper eller någonting som börjar så sent som 20.30.

Nu är jag ensam, sjukskriven för förslitningar och hoppas på en liten invalidpension. Jag ångrar inte att jag satsade på att ta väl hand om mina barn men det kostar i slutändan att vara flexibel på arbetsmarknaden.

Läs nästa berättelse: Nya yrket gav bättre lön

Läs också

Mitt jobb