Hoppa till huvudinnehåll

Berättelse 9: Cheferna sopar mobbning under mattan

Person som håller i en penna
Person som håller i en penna Bild: Yle mittjobb

Det finns arbetsplatser i Svenskfinland som har ryktas vara oaser för mobbning, skriver en läsare till #MittJobb. Mobbarna får härja fritt utan att cheferna tar tag i saken.

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
mittjobb logo mittjobb
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.
Så här skriver läsaren:

Mobbning sopas under mattan. Det tycks alltid vara en regel att offret säger upp sig men mobbarna fortsätter till nästa offer. Offer kan vem som helst bli som råkar vara i en sårbar situation, till exempel skilsmässa, sjukdom eller ett annat intressant ämne.

Mobbaren samlar allierade som håller med. Ögonkast, blickar, miner och nonchalerande är typiska beteenden för mobbningsstadiet nummer ett. Nummer två är förtal och nummer tre total utfrysning.

Det finns arbetsplatser i Svenskfinland som har rykte om att vara oaser för mobbning. De otaliga mobbade säger upp sig eller ges inte förlängda kontrakt då de eventuellt anses vara obekväma för att de anmäler mobbningen.

Egentligen borde man lägga korten på borden. Det skulle vara nyttigt för allmänheten om cheferna äntligen prickades för outförda arbetsuppgifter; det vill säga oförmågan att behandla mobbningsanmälningar.

Läs nästa berättelse: Utmanande för äldre arbetstagare

Läs också

Mitt jobb