Hoppa till huvudinnehåll

Brittisk säkerhetsmiss: Busringare kopplades till Cameron

Cameron ska inte ha hunnit diskutera någon känslig information.
Busringaren lyckades slinka igenom alla filter och kopplas ända till premiärministern. Cameron ska inte ha hunnit diskutera någon känslig information. Bild: EPA/ANDREW PARSONS EDITORIAL USE ONLY/NO SALES cameron i telefon

Den brittiska regeringen ser över sina säkerhetsarrangemang efter att en busringare som låtsades vara chef för signalspaningsbyrån blev kopplad till premiärministerns telefon. Händelsen kunde ha lett till att känslig information läckte ut.

Busringaren utgav sig för att vara underrättelsetjänsten GCHQ:s chef Robert Hannigan och bad att få tala med premiärministern. Han blev kopplad hela vägen till Camerons telefon på Downing Street nummer 10 i London.

Samtalet avslutades först när Cameron förstod att han inte talade med rätt man. Samtalet ska ändå ha varit mycket kort och ingen känslig information ska ha diskuterats.

Tidigare under söndagen hade en person ringt till GCHQ och lyckats få dem att lämna ut Hannigans mobilnummer.

Pinsamt

Händelserna är pinsamma inte minst för att underrättelsetjänsten GCHQ (Government Communications Headquarters) arbetar med signalspaning på internet och elektronisk avlyssning - av till exempel just röstsamtal.

- Både GCHQ och Nummer 10 tar säkerhet på allvar och båda ser nu över sina säkerhetsrutiner efter dessa busringningar för att se till att regeringen drar lärdom från incidenterna, säger en taleskvinna för premiärministerns kontor.

Alla brittiska regeringsorgan nu har fått varningar om risken för busringningar.

Det var ändå inte första gången som Downing Street föll offer för en busringning. År 1998 lyckades en DJ från en radiostation bli kopplad till Tony Blair genom att utge sig för att vara den dåvarande konservative partiledaren William Hague.

Läs också