Hoppa till huvudinnehåll

Digitalisering av handeln överraskade Stockmann

En aktiekurs återspeglar tron på ett bolags framtidsutsikter. Stockmanns aktiekurs har rasat från knappa 30 euro till snäppet under sju euro på fyra år. Ingen snabb ljusning syns.

Stockmann har haft ett rykte om sig att vara en trygg investering som ger stadig avkastning.
Nu håller bilden på att rämna. Enligt analytiker Mikael Rautanen på Inderes, ett företag specialiserat på analys av aktier, ger omvärlden Stockmann bekymmer. Den ryska ekonomin har kraschat och finländare vågar inte konsumera. Men bolaget kan inte skylla nedgången endast på vad som händer i omvärlden.

– Det är klart att digitaliseringen av handeln har överraskat Stockmann. Bolaget har tappat marknadsandelar när nya aktörer har kommit in och förändrat handeln.

Provrum

Idag kan kunder jämföra priser via nätet och beställa varor där de får dem billigast. För traditionella aktörer är det ett problem.

Analytiker Mikael Rautanen Inderes
Analytiker Mikael Rautanen ser med oro på Stockmanns framtid. Analytiker Mikael Rautanen Inderes Bild: YLE/Antti Lempiäinen mikael rautanen

– De har kvar kostnaderna för butikslokalen, men de måste också utveckla näthandeln. Att få den kombinationen lönsam är svår.

Men det finns signaler på att Stockmann fått näthandeln att löpa bättre. Julhandeln minskade i varuhusen, men ökade på nätet för Stockmann.

Varumärket lider

Den stora risken för traditionella handelshus är att de blir provrum. Kunder kommer in och väljer stil och storlek för att sedan beställa varorna från en nätbutik.

– Stockmanns varumärke har också drabbats av nedgången. Kunder upplever inte nödvändigtvis att det är ett mervärde i att handla på Stockmann.

Lindex och fastigheter räddar

Lindex på Alexandersgatan Helsingfors
Lindex hör till de lönsamma delarna av Stockmann. Lindex på Alexandersgatan Helsingfors Bild: YLE/Antti Lempiäinen lindex

Mikael Rautanen poängterar att bolaget även har lönsamma delar. Stockmann har värdefulla fastigheter. Även modekedjan Lindex har gått med vinst. Inderes spekulerade ifjol att Stockmann kommer att tvinga sälja Lindex för att kunna betala bort skulder.

– Stockmann har stora skulder, ungefär 800 miljoner euro. Om verksamheten är olönsam börjar borgenärer snart fråga hur bolaget har tänkt betala skulderna.

Strax innan jul kom Stockmann ut med information om den nya strategin och Lindex förblir en del av Stockmanns kärnverksamhet. Förutom Lindex kommer Stockmann att satsa på att få varuhusverksamheten och näthandeln lönsam. Även fastigheterna ska ge mer inkomster genom att ta in fler hyresgäster. I början av januari meddelade Stockmann att de hyr ut lokaler till elektronikkedjan Expert i varuhuset i Helsingfors centrum. Däremot kommer bolaget att avveckla eller lägga ner Seppälä, Stockmann Beauty och Hobby Hall.
Inderes beskrev Stockmanns nya strategi som en besvikelse, eftersom den innehöll för lite konkreti.

– Om det skulle finnas en lätt väg ur krisen, så hade bolaget tagit den för länge sedan.


Läs mera:

Miljonregn-uteblir-denna-vår
Stockmann-knäar

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle