Hoppa till huvudinnehåll

Diskrimineras synskadade i sitt eget förbund?

Närvårdare Heidi Hilden anklagar Synskadades centralförbund rf för diskriminering
Närvårdare Heidi Hildén beskyller sin tidigare arbetsgivare Synskadades centralförbund för diskriminering. Närvårdare Heidi Hilden anklagar Synskadades centralförbund rf för diskriminering Bild: Yle synskadades centralförbund

Närvårdare Heidi Hildéns anställning vid Synskadades centralförbund upphörde vid årsskiftet. Hon anser att hon har blivit diskriminerad på grund av sin synskada.

Heidi Hilden jobbade som 85-procentigt deltidsanställd barnskötare på Synskadades centralförbunds rehabiliteringsverksamhet i fyra års tid. Hon har kraftigt nedsatt syn och fick lönestöd för jobbet.

Om inte Synskadades centralförbund vågar anställa synskadade så vem vågar då göra det?

- Jag rekyterade och introducerade barnledare, ansvarade för program för våra barnklienter och deras syskon och arrangerade kurser, beskriver hon sina arbetsuppgifter.

I höstas fick Heidi veta att hennes visstidskontrakt inte förnyas och att man inte ansöker om fortsatt lönestöd för henne. Samtidigt lediganslogs en tjänst som närvårdare med en snarlik uppdragsbeskrivning.

- Före mig fanns det varken barnskötare eller nårvårdare inom barnrehabiliteringen. Jag skapade och utvecklade det här uppdraget, säger Heidi Hildén.

Hon är utbildad närvårdare med specialisering på handikappomsorg. Förbundet krävde dock att närvårdaren som anställs skall vara specialiserad på barn och unga.

- Handikappomsorg är ingen dålig inriktning för jobbet, och förbundet kände till att jag hade den kompetensen, men i arbetsannonsen krävde de uttryckligen inriktning på barn och unga, säger Heidi Hildén.

Det kom in 26 ansökningar till jobbet, och Heidi Hildén samt två andra ansökande tog sig vidare till andra omgången i processen.

Heidi Hildén jobbade med barnrehabilitering på Synskadades Centralförbund i Helsingfors Östra centrum Bild: YLE / Janne Wass iiris

Enligt egen utsago förordades hon av både sitt arbetsteam och sin närmaste förman, men linjechefen som beslöt om ärandet valde istället en person utan synskada.

- De sade att arbetet inte är det samma som jag har gjort, och att jag har haft ett anpassat arbete. Jag vet ännu inte vad de menar med det.

Beskyller förbundet för diskriminering

Heidi Hildén anser att centralförbundets motiveringar inte håller streck och att hon har blivit diskriminerad på grund av sin synskada.

- Hittills har jag hört att den nyanställda arbetar med exakt samma uppgifter som jag hade, säger Heidi Hildén.

Hon funderar som bäst på hur hon ska gå vidare med ärendet.

- Jag kommer säkert att kontakta facket. Nu får jag hjälp av en jurist som ser på om det här är diskriminering, men det kan vara svårt att bevisa, säger Hildén.

Hon säger också att det inte är första gången som synskadade hamnar i kläm i sitt eget centralförbund.

- Nyligen var det samarbetsförhandlingar inom hjälpmedelsförsäljningen. Tre anställda med synskada fick gå, och tre seende fick fortsätta, konstaterar Heidi Hildén.

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
mittjobb logo mittjobb
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.

Förbundet kommenterar inte

Heidi Hildén har valt att berätta öppet om sitt fall, trots risken för att bli stämplad.

- Om inte Synskadades centralförbund vågar anställa synskadade så vem vågar då göra det, frågar Heidi Hildén.

Tills vidare får vi inget svar på Heidis frågor och anklagelser från Synskadades centralförbund rf.

VD Jukka Tahvanainen meddelar att förbundet inte kommenterar Heidi Hildéns fall i det här skedet.

Han uppger att förbundets styrelse ska diskutera fallet på sitt möte i början av februari.

Den här artikeln följer upp ett tips som har sänts in till #Mittjobb.

Läs också