Hoppa till huvudinnehåll

Elektroniken blir allt svårare att reparera

Elektronikreparatör Rabbe Högström mäter komponenter för att hitta felet
Reparatören Rabbe Högström mäter komponenter i en gammal radio. Elektronikreparatör Rabbe Högström mäter komponenter för att hitta felet Bild: Yle/Stefan Paavola elektronikreparatör

Överlag är dagens hemelektronik mycket besvärligare att reparera än äldre sådan. Tidigare planerades produkten så att den skulle vara möjlig att reparera, men nu är det ofta svårt.

Enligt Rabbe Högström, som är företagare i branschen, kommer det att bli ännu svårare.

- Teve-apparater kommer att vara omöjliga att reparera i framtiden. Det mesta täcks in med en plasthinna. På dyrare modeller kan man eventuellt byta hela kretskort. Det kan hända man inte reparerar alls televisioner om tio år. Efter garantitiden går apparaten troligen till återvinning, säger han.

Vinyler och nostalgi

Trots att efterfrågan på service av hemelektronik har minskat drastiskt finns det dom som vill ha äldre apparater reparerade.

Den vanligaste prylen bland nya apparater som hämtas till reparation är teven. Men många vill ha sin gamla stereo eller radio satt i skick.

- Gamla lp-skivor har blivit populära igen och därför vill många ha sin gamla stereo i gång, säger Högström.

Reparatören mäter komponenter i en gammal radio
En gammal radio får nytt liv. Reparatören mäter komponenter i en gammal radio Bild: Yle/Stefan Paavola elektronikservice

Man ska inte förhasta sig

Det är vanligt att en teve eller en stereoanläggning inte lönar sig att reparera. Men ibland kan man förhasta sig och dra den slutsatsen att det inte lönar sig. Då det är fråga om en lite dyrare apparat kan det löna sig att fråga reparatören innan man slänger produkten.

Om den trasiga apparaten måste öppnas och undersökas för att orsaken till felet kan diagnostiseras kostar det.

- Vi har tyvärr ingen kristallkula som berättar om det lönar sig eller inte. Att öppna och undersöka en apparat är ett jobb. För det debiterar vi, säger Högström.

Läs också