Hoppa till huvudinnehåll

Grekiskt uppror mot EU

- Grekerna upplever att de har varit under ett förnedrande EU-förtryck. De tycker att de har blivit påtvingade en gräslig sparpolitik och nu har de gjort uppror, säger Stefan Winiger vid Yle Debatt med anledning av vänsterradikala Syrizas valseger.

Grekerna har skyllt på Angela Merkel och tyskarna för att de har det så illa. Är det tyskarnas fel?

- Ja och nej. Tyskland är det mäktigaste landet i EU och har kraftigt drivit den linjen att man skall spara sig ur den här krisen. Men samtidigt om man ser på Usa så sparade man sig inte ur krisen. Tvärtom så spenderade de sig ur krisen, säger Winiger. Staten öste in massor med krediter.

Världens blickar är på Grekland just nu. Varför skall vi bry oss?

- Det handlar om våra egna åtaganden, säger Rikhard Husu vid Yle Debatts redaktion. Finland har gått i borgen för de grekiska nödlånden på flera miljarder. Det stora inrikespolitiska frågan just nu är hur våra partier förhåller sig till avskrivningen av de grekiska lånen så som Syriza kräver.

Rikhard Husu och Stefan Winiger resonerar kring det grekiska valresultatet under Heidi Finniläs ledning.

Läs också:
"Skuldbergen är bara symptomet"
Syriza bildar regering med Oberoende Greker