Hoppa till huvudinnehåll

Hangö-Hyvingebanan föreslås få 10 miljoner

Elektrifieringen av Hangö-Hyvingebanan har varit det viktigaste projektet i regionen i femton års tid, säger Maarit Feldt-Ranta. Bild: Yle/Bubi Asplund hangö tågstation

Planerna på att elektrifiera Hangö-Hyvingebanan får en knuff framåt. Finansminister Antti Rinne (SDP) föreslår tio miljoner för ändamålet och det är ett enormt steg på rätt riktning säger riksdagsledamot Maarit Feldt-Ranta (SDP) från Raseborg.

Tio miljoner euro för grundförbättringar och utvecklandet av Hangö-Hyvingebanan. Det är finansminister Rinnes förslag till regeringens tilläggsbudget.

Det här förslaget är fina nyheter för Västnyland, säger Maarit Feldt-Ranta.

- Det här har varit det viktigaste projektet i Västnyland i femton års tid, förklarar hon.

Maarit Feldt-Ranta på socialdemokraternas valvaka på nox i karis.
Maarit Feldt-Ranta hoppas Västnyland tackar för pengarna. Maarit Feldt-Ranta på socialdemokraternas valvaka på nox i karis. Bild: Yle/Fia Doepel nox

Miljonerna bådar för fortsättning

Pengarna behövs, enligt Feldt-Ranta, för att projektet ska kunna starta. Det är också en viktig signal från staten att man tror på Västnyland och Hangöudd och att industri ska finnas i regionen också i framtiden, förklarar Feldt-Ranta.

- Tio miljoner är en stor satsning så det bådar för en fortsättning av elektrifieringen, anser hon.

Feldt-Ranta tror att många kommer att i traditionell västnyländsk anda säga att tio miljoner inte räcker någonstans och att det här projektet inte blir färdigt. Men tio miljoner i en sån här situation är verkligen stora nyheter, säger Feldt-Ranta.

- Jag hoppas vår region tackar, applåderar och tar emot det här stödet som stadsrådet är villiga att ge vår region.

Men det här är ännu ett förslag, hur stora är chanserna att resten av regeringen kommer att ge grönt ljus för pengarna?

- Det får vi se de närmaste dagarna och veckorna. Jag hoppas resten av regeringen stöder finansministerns förslag, säger Maarit Feldt-Ranta.