Hoppa till huvudinnehåll

”OK Trian finns till för alla – inte bara eliten”

Starten vid Jukolakavlen 2008
Jukola-budkavlen. (arkivbild) Starten vid Jukolakavlen 2008 Bild: SSL jukola 2008

OK Trian kom till för knappa tre månader sedan. Redan nu satsar föreningen hårt på träningar inför sommarens orienteringstävlingar.

I november slog tre östnyländska orienteringsföreningar – Akilles OK, Sibbo-Vargarna och OK Orient – ihop sina krafter och bildade tillsammans OK Trian.

Styrelseordförande Jari Johansson är nöjd över vad OK Trian fått till stånd under en kort tid.

– Vi har träningar fem, sex gånger per vecka och har mycket folk på träningarna. Vi är på god väg med tanke på sommaren, som kommer att bli jättespännande, säger Johansson.

Han säger att allting har gått över förväntningarna. Föreningarna var ense om att det var dags att göra något tillsammans efter så många år som separata föreningar.

– Kraven på orienteringen är så hårda i dag, och det här var den enda vägen att gå om vi vill trygga grenens framtid i Östnyland. Ibland funderar jag varför vi inte gjort det här tidigare.

Kul med mer resurser

De aktiva har en hel del praktisk nytta av samarbetet. Att sätta ihop en träning kräver en hel del resurser: först ska träningen planeras, sedan ska kontrollerna föras ut i skogen, träningen hållas och kontrollerna hämtas tillbaka.

Nu hjälper flera aktiva till med arrangemangen och fler människor dyker upp på träningarna. Johansson tycker det är mer roligt på det sättet.

– Vi har lokala träningar som utgör grunden, och gemensamma träningar. Förra veckan hade vi till exempel en sprintcup i Lovisa, förra veckoslutet var vi i Borgå och på veckoslutet ska vi vara i Sibbo. Det brukar vara ett femtiotal orienterare på plats.

Verksamhet för motionärer

På sikt kan nyttan ses ur olika synvinklar.

– För mig handlar det först och främst om att kunna erbjuda mångsidig verksamhet, så att alla som vill på träningar av hög kvalitet här i trakten har en möjlighet till det.

Efter det kan också spetsen vara skarp vad gäller både budkavlar och individuella tävlingar. Just nu är målsättningen att OK Trian ska klara sig bra i sommarens tävlingar.

Först ut är Jukola-budkavlen där de tre föreningarna tidigare har klarat sig bra. Också på damsidan finns stora förväntningar, menar Johansson, eftersom där finns en del unga, ivriga idrottare.

På juniorsidan hoppas han på att föreningen får ihop många lag på olika nivåer så att alla som vill kan vara med i budkavlarna.

– Jag vill också att vi erbjuder en stark grundverksamhet för dem som bara vill motionera. OK Trian ska finnas till för alla, inte bara elitidrottare, säger Johansson.