Hoppa till huvudinnehåll

Rädslan för döden blev teknospets och lutande tak

Chaos & Beauty heter en konstutställning där konstnärsparet Helena Hietanen och Jaakko Niemelä möts. För 25 år sedan möttes de för första gången i samma utställningslokal, i Helsingfors Konsthall. I dag arbetar och bor de internationellt kända konstnärerna i konstnärshemmet Lallukka i stadsdelen Tölö i Helsingfors. Ljuset är deras gemensamma inspirationskälla och tröstare efter nära upplevelser av sjukdom och död.

På utställningen finns ett rum där taket ser ut att falla ner på en. Det känns skrämmande och osäkert att gå in i rummet. Jaakko Niemelä skapade verket Tro för tio år sedan.

- Just då hade nära släktingar dött och Irak-kriget hade börjat. Min fru Helena insjuknade då också i cancer.

I ändan av rummet finns ett vitt ljus, en lampa med kvaliteten av dagsljus. Den symboliserar hoppet och tron, trots livets dystra händelser.

Ljuset har en annan, mer sirlig form i Helena Hietanens arbeten. Hon är internationellt känd för sina teknospetsar, som bland annat visats på Venedigbiennalen 1997.

- Jag vill hylla kvinnornas hantverk och därför vävs konstverkets ljusfibertrådar för hand. Ljuset har hjälpt mig då jag varit nära döden. Det har dykt upp som en tröstare i mina drömmar.

Helena Hietanens och Jaakko Niemeläs senaste gemensamma konstverk är en audiovideo-installation, som heter Toinen. Den visas i Konsthallens före detta skulpteringssal.

Konstnärsparets verk gjorda av ljus och skugga visas till den 8 mars 2015 i Helsingfors Konsthall.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje