Hoppa till huvudinnehåll

30 jobb hotade på HSS Media

HSS Media inleder samarbetsförhandlingar med hela personalen på knappt 160 anställda. Högst 30 personer sägs upp.

- Det är en stor del av de anställda och fler än som sagts upp vid tidigare samarbetsförhandlingar, säger huvudfötroendeman Viveca Dahl.

Personalen informerades på ett möte på tisdag eftermiddag. Bolaget ska se över hela organisationen och överväger att omorganisera lokaliseringen av sina funktioner.

Det totala antalet prenumeranter har fortsatt minska, dessutom i accelererande takt i slutet av fjolåret, enligt vd Svante Wahlbeck.

Sorgligt

- Vi vill nu i samarbete med personalen planera hur vi går vidare för att tackla kommande utmaningar, säger Wahlbeck.

Senast HSS media samarbetsförhandlade var våren 2013. Efter satsningen på tv-sändningen Österbotten idag och övergången till tabloid blev kostymen för stor. Koncernen behövde då spara två miljoner euro.

- Det är väldigt sorgligt att gå in i en samarbetsförhandling. Folk har svårt att sköta sitt arbete vilket är extra svårt i en situation när man vet att man borde ge 100 eller 110 procent, säger Viveca Dahl.

HSS Media ägs av Harry Schaumans stiftelse och ger ut Vasabladet, Österbottens Tidning, Sydösterbotten och Pietarsaaren Sanomat. Stiftelsens VD Tom Westermark uppger att tidningarna har varit förlustbringande två år i följd. År 2013 var förlusten omkring 0,5 miljoner euro, och Westermark räknar med en minst lika stor förlust för fjolåret.

Samarbetsförhandlingarna inleds den 3 februari och pågår i minst sex veckor.

Artikeln är rättad 29.1.215, 8:55. HSS media har knappt 160 anställda. I texten stod tidigare att HSS media skulle ha knappt 120 anställda.

Läs också:
Lars Lundsten: Journalister är tröga när det gäller förändring

Läs också