Hoppa till huvudinnehåll

Argentina upplöser säkerhetstjänst efter mystisk död

Cristina Fernandez de Kirchner
Cristina Fernandez de Kirchner cristina fernandez de kirchner

Argentina upplöser sin säkerhetstjänst. Beskedet kommer efter att en åklagare dog under oklara omständigheter några timmar innan han skulle presentera laddade anklagelser mot statsledningen.

Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner meddelar att landets säkerhetstjänst kommer att upplösas och ersättas med en ny. Hon motiverar åtgärden med att säkerhetstjänsten inte har reformerats sedan militärdiktaturen på 1980-talet.

Det nya säkerhetsorganets ledning ska utses av presidenten och godkännas av senaten.

Beskedet kommer i kölvattnet av ett mystiskt fall där en åklagare hittades död bara några timmar innan han skulle presentera anklagelser mot presidenten och några andra ur statsledningen.

Åklagaren Natalio Alberto Nisman var ansvarig för utredningen av ett bombdåd mot ett judiskt center i Buenos Aires år 1994. I attacken dog 85 personer och mer än 200 människor skadades.

Nisman hävdade att han hade bevis för att president Cristina Fernández de Kirchner hade låtit några iranier som misstänktes för dådet gå fria i utbyte mot gynnsamma oljeaffärer med Iran. Presidenten och hennes stab har nekat till anklagelserna.

Åklagaren hittades död i sitt badrum med en skottskada i huvudet bara några timmar innan han skulle presentera anklagelserna i nationalkongressen. Omständigheterna kring hans död är oklara men många misstänker att han mördades.

Presidenten hävdade först att Nisman hade begått självmord. Senare antydde hon att om åklagaren mördades så var det för att smutskasta henne. Många vanliga argentinare misstänker att regeringen ligger bakom åklagarens död.