Hoppa till huvudinnehåll

Dagen då Facebook stod still

Postapokalyptisk stad
Ingenting var bra... Postapokalyptisk stad Bild: Fotograf: creative commons/ Ty'Onah Gallman apokalyps

De dryga sextio minuterna, pinande och spända, kändes som en evighet den dystra måndag morgonen – kaos tog över världen och Twitter höll på att explodera.

Du kunde inte se din kompis kitesurfa i solnedgången på Bali. Paniken sköljde över dig då du inte kunde visa omvärlden hur perfekt din omelett blev i morse.

Jo, du gissade rätt, vi talar om dagen då Facebook och Instagram stod still.

Då livlinan brast

Hur klarade sig Janne och Ted från Succémorgon då deras livlina brast och tog dem tillbaka till stenåldern, eller krigstiden som Ted föredrar kalla det?

- Främsta skillnaden var att Fredrika talade med oss. Plötsligt satt hon ner sin telefon och skrek att internet har kraschat, för att hon går på bara två sajter, säger Janne.

Ett klassiskt case av posttraumatiskt stressyndrom

Det är tydligt att Janne har byggt upp en fasad medan han projicerar sin ångest på Fredrika.

- Hon tänkte ju gå hem ännu tidigare då hon inte hade någonting att göra då både Facebook och Instagram var nere, tillägger Janne.

Ted låter känslorna välla fram

- Först kände jag mig ledsen, upprörd, arg och besviken, och sen var det bara tomt. Jag skulle kanske ha kunnat beskriva det med någon sorts uppdatering, men… det gick inte, säger Ted och fortsätter:

- Mina fingrar klickade bara, men det hände ingenting. Det bara laddade. Det var då som jag insåg att något verkligen hemskt hade hänt.

Men hur var det förut?

- Det var bark i brödet och krig. Så var det ju då förr. Men sen kom Facebook och plötsligt så kunde man fota blommor och fredagsmys. Det känns som att jag har haft det för bra för att säga något om det. Men alltså det finns ju folk som inte har haft Facebook, säger Ted.

Ung under den ociviliserade tidsåldern (90-talet)

Vi kontaktade Johan, musikchefen på X3M och Vega för en kommentar.

- Runt 1990 hade vi ingen internet hemma, då fanns det BBS:ar, alltså boxar via vilka man med sitt modem kunde ringa till en annan dator. Om någon hade en så pass hardcore box att den hade flera telefonlinjer kunde flera människor vara inne samtidigt och kommunicera och dela filer. Det var sjukt spännande, säger Johan ivrigt och fortsätter:

- Man ringde upp och sen väntade man en timme. Man kunde gå i bastun och äta en smörgås och sen hade det kanske laddat färdigt.

Vi kunde inte nå Fredrika för en kommentar eftersom hon var tvungen att lämna jobbet på grund av personliga skäl.