Hoppa till huvudinnehåll

Makt, pengar och manipulation i fokus vid rättegång

Françoise Bettencourt-Meyers.
Dottern Françoise Bettencourt-Meyers deltog i rättegången i Bordeaux på tisdagen. Françoise Bettencourt-Meyers. Bild: AFP / Lehtikuva françoise bettencourt-meyers

En mycket speciell rättegång inleddes under tisdagen i franska Bordeaux. Den berör en av världens rikaste personer Liliane Bettencourt, arvtagerska till skönhetsmärket L'Oréal.

Tio män är misstänkta för att ha lurat till sig stora summor pengar av henne.

92-åriga Liliane Bettencourt, vars förmögenhet uppskattas till närmare 31 miljarder euro, närvarar själv inte under rättegången. Hon omyndigförklarades år 2011.

Lilianes dotter Françoise Bettencourt-Meyers var däremot på plats vid rättegången på tisdagen.

150 journalister fanns också på plats vid domstolen i Bordeaux för att bevaka rättegången som handlar om makt, pengar och manipulation.

Utnyttjat en gammal människa

Liliane Bettencourt har blivit utsatt för “abus de faiblesse”, som kan översättas med att någon utnyttjat en persons mentala svaghet för att tillskansa sig ekonomiska fördelar.

Liliane Bettencourt
Liliane Bettencourt. Liliane Bettencourt Bild: EPA / HORST OSSINGER arvtagerska

Det är ett allvarligt brott i Frankrike, som kan ge upp till fem års fängelse.

- Detta är en rättegång som går ut på att försvara ett offer, Liliane Bettencourt, säger en av familjen Bettencourt’s två advokater Arnaud Dupin.

Förmögenhet på flera miljarder euro

Liliane Bettencourt som föddes 1922 och är arvtagerska till kosmetikmärket L'Oréal är en av världens rikaste kvinnor. Hennes förmögenhet uppskattades 2013 av Forbes till 35 miljarder dollar, ungefär 31 miljarder euro

Framför ögonen på en hel värld skulle rättegången ha startat under måndagen, mot ett tiotal män som misstänks ha tillskansat sig enorma belopp av Bettencourt’s förmögenhet.

Men en av de anklagade personerna, en husläkare, försökte då begå självmord. Han svävar under tisdagen mellan liv och död.

Rättegång skjöts upp

Rättegången startade därför under tisdagsmorgonen.

- Det viktigaste i rättegången är dock inte pengarna, hävdar den andre advokaten som försvarar familjen, Benoît Ducos-Ader.

- Utan det är det hänsynslösa sätt att agera speciellt hos en av de misstänkta och som för tankarna till en guru eller till ett rovdjur, sade advokaten.

Lyxfotograf bland de anklagade

Bland de anklagade finns först och främst Liliane Bettencourt’s gode vän, fotografen François-Marie Banier.

Den franska fotografen François-Marie Banier.
Fotografen François-Marie Banier, som är Lilianes vän, finns bland de anklagade. Den franska fotografen François-Marie Banier. Bild: EPA / CAROLINE BLUMBERG françois-marie banier

Han kallas för en lyxfotograf och är misstänkt för att ha utnyttjat Liliane’s mentala svaghet för att kunna lägga 400 miljoner euro i egen ficka.

- Hur känns det i dag, frågade en journalist när Banier anlände till domstolen på tisdagen.

- Jag känner mig stark, svarade Banier.

En av arvtagerskans tjänstemän spelade in Liliane Bettencourt's samtal i hemlighet. På inspelningarna hörs en gammal och förvillad dam tala med olika besökare som tigger pengar.

Kända politiker kan vara inblandade

Bettencourts tjänstefolk berättar också om att den förre presidenten Nicolas Sarkozy och hans partikollega Eric Woerth vid flera tillfällen kommit hem till Liliane Bettencourt och tagit emot kuvert med kontanter.

Pengarna ska ha använts till att finansiera Sarkozys presidentvalskampanj 2007.

Reaktionen från den förre presidenten och hans politiska miljö i den borgerliga partikonstellationen UMP (Union pour un Mouvement Populaire) har varit mycket våldsam. Hans vildsinta utspel mot domare och åklagare har chockat många fransmän.

Nicolas Sarkozy har dock av en domstol befriats från anklagelserna, vilket kritiserats starkt i franska medier.

Förre presidenten Nicolas Sarkozy har rasat mot anklagelserna mot honom. Bild: EPA nicolas

Men under rättegången i Bordeaux finns kände Eric Woerth, från UMP på plats. Själv nekar han till anklagelserna. Woerth’s fru skött Liliane Bettencourt’s privata förmögenhet.

- Eric Woerth är oskyldig och vi kommer att kunna bevisa detta tids nog, sade hans försvarsadvokat Jean-Yves Le Borgne.

Kan påverka opinionsundersökningarna

Den socialistiska regeringen håller låg profil men upprörs över oppositionspolitikernas förakt för domstolens rätt att arbeta självständigt.

Efter attentaten mot satirtidningen Charlie Hebdo och den judiska matbutiken, har president Hollande visserligen fått medvind i seglen. Men innan dess nådde François Hollande bottenrekord i opinionsmätningarna.

Trots det kunde inte UMP vinna stöd av väljarna. Främst berodde det på inre stridigheter i partiet och att det inte fanns en självklar ledare. Nu leder Nicolas Sarkozy återigen partiet.

Men att hans nära medarbetare Eric Woerth nu står anklagad under rättegången i Bordeaux gör inte saken bättre för UMP, menar många politiska specialister.

- Oppositionen kommer tyvärr att lida ännu större nederlag på grund av rättegången, säger högerväljaren Alain till Yle.

Johan Tollgerdt

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes