Hoppa till huvudinnehåll

Morjens skämtar med finlandssvensk tv

I humorprogrammet Morjens älskade man att skämta med finlandssvensk tv och Rundradion överlag. Här får vi se parodier på aktualitetsprogram, valdebatter och ungdomsprogram.

Gänget bakom Morjens bestod av av Stan Saanila, Mikael Crawford, Saliven Gustafsson, Wille Wilenius och Paul Olin. I vissa sketcher förekom också Nina Hedström och Hellen Willberg. Gruppen improviserade och skapade sketcherna tillsammans.

När den grävande journalisten (Stan Saanila) i Samhällsögat ringer på dörren gräver han fram både porrtidningar och ölflaskor. Att det kanske inte var rätt dörr talar man inte om.

I Valdebattssketchen utfrågas sfps ordförande Ole Enormbak (Mikael Crawford) av de ettriga spjutjärnsjournalisterna (Paul Olin och Stan Saanila). Ole Enormbak hinner inte säga mycket. Inte ens klockan får den stackars sfp-politikern säga något om.

Debattgropen debatteras mobiltelefoner mellan redaktören (Wille Wilenius) och ordförande för mobiloperatörernas förbund Ingemar Saanila (Stan Saanila). Är avbrotten och den dåliga hörbarheten vanliga eller inte?

Ungkarlsköket är en parodi på livsstilsprogram där man besöker personer i deras hem, där de kockar och myser. Vilken festmat bjuder ungkarlen (Stan Saanila) på?

Kulturkritikerna är mest intresserade av spriten.

I sketchen om ungdomsmagasinet Överlopps går man nästan till hån av autentiska personer. Programledarna för Överlopps (Hellen Willberg och Saliven Gustafsson) liknar och heter nästan som de som drog FST:s ungdomsmagasin X-tra. I Överlopps diskuterar man pojkarnas snopp och mens.

Drama i tv och radio

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

Nyligen publicerat - Arkivet