Hoppa till huvudinnehåll

Morjens skämtar med finlandssvensk tv

I humorprogrammet Morjens älskade man att skämta med finlandssvensk tv och Rundradion överlag. Här får vi se parodier på aktualitetsprogram, valdebatter och ungdomsprogram.

Gänget bakom Morjens bestod av av Stan Saanila, Mikael Crawford, Saliven Gustafsson, Wille Wilenius och Paul Olin. I vissa sketcher förekom också Nina Hedström och Hellen Willberg. Gruppen improviserade och skapade sketcherna tillsammans.

När den grävande journalisten (Stan Saanila) i Samhällsögat ringer på dörren gräver han fram både porrtidningar och ölflaskor. Att det kanske inte var rätt dörr talar man inte om.

I Valdebattssketchen utfrågas sfps ordförande Ole Enormbak (Mikael Crawford) av de ettriga spjutjärnsjournalisterna (Paul Olin och Stan Saanila). Ole Enormbak hinner inte säga mycket. Inte ens klockan får den stackars sfp-politikern säga något om.

Debattgropen debatteras mobiltelefoner mellan redaktören (Wille Wilenius) och ordförande för mobiloperatörernas förbund Ingemar Saanila (Stan Saanila). Är avbrotten och den dåliga hörbarheten vanliga eller inte?

Ungkarlsköket är en parodi på livsstilsprogram där man besöker personer i deras hem, där de kockar och myser. Vilken festmat bjuder ungkarlen (Stan Saanila) på?

Kulturkritikerna är mest intresserade av spriten.

I sketchen om ungdomsmagasinet Överlopps går man nästan till hån av autentiska personer. Programledarna för Överlopps (Hellen Willberg och Saliven Gustafsson) liknar och heter nästan som de som drog FST:s ungdomsmagasin X-tra. I Överlopps diskuterar man pojkarnas snopp och mens.

Drama i tv och radio

Musik och underhållning

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Påsken - en salig blandning av traditioner

  Kristen tro möter hedniska traditioner på påsken.

  Påsken är den största kristna högtiden och har väldigt långa anor. Men påsken är också väldigt mycket mer än en kristen fest - framför allt en högtid med inslag av många gamla, hedniska traditioner.

 • Pesach är det osyrade brödets fest

  Den judiska påsken är det osyrade brödets högtid.

  Pesach, den judiska påsken, är det osyrade brödets högtid. Den firas till minne av uttåget ur Egypten och är en av de viktigaste judiska högtiderna.

 • Trolldomspåsk och häxeri

  Skrämmande och viktiga påskseder

  Förr var påsken inte bara småbarn som klädde ut sig och tiggde choklad och kristen påsk. Det fanns påskseder som var både skrämmande och viktiga för folket. Häxhysteri och nakna kvinnor som sopar med kvast och en äkta rädsla för onda makter och djävulen.

Nyligen publicerat - Arkivet