Hoppa till huvudinnehåll

Ägare ställer vinstkrav på HSS Media

Efter nyheten om nya samarbetsförhandlingar vid HSS Media ställer Vasabladets huvudförtroendeman Viveca Dahl frågan varför ägaren Harry Schaumans stiftelse (HS) inte ger mer stöd.

- Vi har haft den här diskussionen sedan början av 1990-talet då HS-stiftelsen tog över. De äger en hel del fastigheter, varför kan de inte ge mer stöd till oss? Om inte de ska ta hand om finlandssvenska tidningar i Österbotten vem ska då göra det, säger Dahl.

Viveca Dahl
Vasabladets huvudförtroendeman Viveca Dahl är bekymrad. Viveca Dahl Bild: Yle/Roy Fogde viveca dahl

Det är inte så enkelt. Det menar Tom Westermark som är vd för Harry Schaumans stiftelse.

- Det hör inte till vår verksamhet att sälja en fastighet för att stöda en annan av våra verksamheter.

Tom Westermark
Tom Westermark är vd för HS-stiftelsen. Tom Westermark Bild: Yle/Roy Fogde tom westermark

Harry Schaumans stiftelse grundades en gång i tiderna för att stöda kultur och litteratur. Men att lägga HSS Media under den rubriken vill Westermark inte göra.

- Det här är fråga om en affärsverksamhet som går med förlust. Går något med förlust måste man ta till åtgärder. Det finns inte i våra stadgar att driva tidningar, säger Westermark.

Trogna prenumeranter vill ha sin tidning

På tisdagen kom nyheten om att HSS Media startar samarbetsförhandlingar. 30 arbeten kan vara hotade och man ska se över de fysiska platser man verkar på idag.

Det har inte ens gått två år sedan HSS Media samarbetsförhandlade senast. Då minskade mediekoncernen sin verksamhet med 20 årsverken.

Bjarne Hemming och Maj-Lis Holmström
Trogna prenumeranter, Bjarne Hemming och Maj-Lis Holmström. Bjarne Hemming och Maj-Lis Holmström Bild: Yle/Roy Fogde tidningsprenumerant

I dag samarbetsförhandlar HSS Media främst på grund att antalet prenumeranter minskat drastiskt. Yle Österbotten har träffat några som inte säger upp sin prenumeration i första taget.

- Det är det första jag gör på morgonen, jag läser tidningen från den första stavelsen till den sista. Jag har läst tidningen i hela mitt liv och det vill jag fortsätta göra, säger Bjarne Hemming.

- För mig är det jätteviktigt att ha en tidning på morgonen men för den yngre generationen räcker det kanske med att få nyheter från internet, säger Maj-Lis Holmström.

- Det är bekvämt att ha papperstidningen. Vi har tre dagstidningar och jag börjar alltid min morgon med att läsa alla tre i två timmar. Sedan tar min fru vid, säger John Holmström.

HSS Media ger ut tidningarna Vasabladet, Sydösterbotten, Österbottens tidning och Pietarsaaren sanomat.

Läs också:
Lars Lundsten: Journalister är tröga när det gäller förändring
30 jobb hotade på HSS Media

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten