Hoppa till huvudinnehåll

Barns fetma: "Inte roligt för en hälsovårdare"

Att ta upp den känsliga frågan om övervikt med ett barn är tufft. Katriina Baptista arbetar som skolhälsovårdare i Vanda. Hon har under årens lopp utvecklat egna sätt att handskas med frågan
utan att kränka barnet.

- Det känns ju inte alls roligt för en hälsovårdare heller om man år efter år träffar en överviktig elev som man vet att inte vill ställa sig på vågen, inte vill veta hur mycket hon väger och som knappt ens vill ta av sig kläderna, berättar Baptista.

- Då väljer jag i vissa fall att inte alls prata om det utan i stället prata om andra saker, till exempel om hur det går i skolan, om hobbyer och hur man sover. Man kan ju prata om matvanor också men utan att gå in på det där med vikt. Sedan kanske man ringer mamma i stället och frågar hur det går, om matvanor och så vidare.

"Prata öppet och positivt"

Baptista anser att det är viktigt att involvera föräldrarna i ett tidigt skede.

Hur får man med föräldrarna utan att skuldbelägga dem?

- Min erfarenhet är att om man pratar positivt, öppet och rakt men vänligt så får man med sig föräldrarna, alltid! Jag har aldrig haft problem med det, säger Baptista.

- Det är viktigt att visa att man förstår att det här är en svår sak. Det är viktigt att också berätta något positivt om barnet.

Problem med fetma dyker upp hos allt yngre barn. Därför påpekar Baptista att det är viktigt att ingripa i tid, gärna i det skedet när viktkurvan börjar stiga, redan innan barnet har hunnit bli överviktigt.

Läs också:
"Självförtroendet försvann när jag gick upp i vikt"