Hoppa till huvudinnehåll

Berättelse 14: Aldrig för sent att börja tänka i andra banor

Krittavla och en svamp
Krittavla och en svamp Bild: Yle/Madeleine Boström mittjobb

En läsare som varit i kontakt med #MittJobb bytte bransch efter 30 år. Hon ville pröva på att jobba bland unga och fick jobb som elevassistent.

Granska arbetslivet med oss

mittjobb logo
mittjobb logo mittjobb
  • Svenska Yle granskade arbetslivet tillsammans med publiken.
  • I sociala medier användes #MittJobb.
  • Granskningen pågick 19.1 - 17.2.2015.
  • Svenska.yle.fi/mittjobb finns alla artiklar samlade.
Så här skriver läsaren:

Efter mellanskolan började jag jobba direkt. Efter ett år som barnvakt fick jag jobb på en beklädnadsaffär som det då hette. Kriterierna var att kunna de båda inhemska språken och jag kunde även engelska så det var ju ett plus.

Jag började som springbud/praktikant och efter tre år var jag affärsbiträde inom herrbeklädnad. Jag jobbade sedan inom branschen lite på trettio år och gick därefter en skolning där bland annat data ingick.

Sedan började jag höra mig för om vilka jobb som fanns till buds. Jag fick höra att det inom skolväsendet behövdes elevassistenter. Varför inte, tänkte jag. Jag hade haft utbyte av vuxna inom handeln; nu ville jag pröva på ett jobb bland unga.

Jag sökte och fick anställning som assistent och då var jag redan fyllda femtio! Det höll jag sedan på med i cirka tio år. Jag hann också verka som morgon- och eftisledare. Utbildade mig på sidan om till ordverkstadsledare, tillika som jag fick praktik i ordverkstaden som anordnas i anslutning till mitt jobb.

Kan säga att det aldrig är för sent att börja tänka i andra banor. Det är mycket givande med olika perspektiv på saker.

Läs också