Hoppa till huvudinnehåll

Centrumbiblioteket fick grönt ljus - se bilder!

centrumbiblioteket
centrumbiblioteket Bild: ALA ARCHITECTS centrumbiblioteket

Ett bibliotek 2.0, en demokratisk samlingsplats, en icke-kommersiell oas i Helsingfors stadskärna. Lovorden haglade över centrumbiblioteket som klubbades igenom i fullmäktige på onsdagskvällen. Men många var kritiska till biblioteksbastun.

Helsingfors stadsfullmäktige godkände på onsdagskvällen byggandet av centrumbiblioteket med rösterna 75-8. KD, vissa sannfinländare och Hannele Luukkainen (Saml) röstade mot medan övriga ledamöter röstade för.

Mika Ebeling (KD) föreslog att projektet ska förkastas. Han jämförde med en familj i svår ekonomisk kris som lägger pengar på underhållning. Många oroade sig för att budgeten inte ska hålla och var kritiska till reservationen för centrumtunneln som kostar 2 miljoner. Men eftersom den är inritad i detaljplanen fick ledamöterna godkänna de extra kostnaderna.

- Om byggandet av biblioteket ser ut att det blir dyrare måste vi skrida till åtgärder för att förhindra det, sade biträdande stadsdirektör Anni Sinnemäki (Gröna).

centrumbiblioteket
Balkongen på första våningen med utsikt mot Riksdagshuset. centrumbiblioteket Bild: ALA ARCHITECTS centrumbiblioteket

De flesta ledamöterna var ändå under diskussionen i Helsingforsfullmäktige eniga om att biblioteket behövs.

- Det är inte fråga om bara ett bibliotek. Det är ett bibliotek 2.0 eller 3.0. Det är viktigt att finns ett icke-kommersiellt utrymme där invånarna kan vistas i centrum, sade Paavo Arhinmäki (VF).

Men många var kritiska till den bastuavdelning som planerats in i byggnaden.

- Vi har Georgsgatans fina bastu i grannkvarteret, vi behöver ingen bastu i biblioteket, sade Sirpa Puhakka (VF).

Osmo Soininvaara (Gröna) höll med och motsatte sig en exklusiv beställningsbastu i byggnaden.

Fullmäktige sade ändå ja till att centrumbiblioteket får en bastu med rösterna 49-31. Biblioteket ska också att rymma en biograf.

centrumbiblioteket
centrumbiblioteket Bild: ALA ARCHITECTS centrumbiblioteket

Många har befarat att centrumbiblioteket ska äta besökare från biblioteken i Tölö, Berghäll och Böle. Men frågar man Helsingfors bibliotekschef Tuula Haavisto är det ingen större risk för det.

- Det kan handla om en minskning på 10-15 procent, det är inte är så dramatiskt. När Bibliotek 10 öppnade visade det sig att det nya biblioteket genererade helt nytt användande, det minskade inte på besökarantalet i de andra biblioteken i centrum, säger Haavisto.

Enligt henne har de olika biblioteken olika specialiceringsområden. Richardsgatans bibliotek är konstbibliotek och Tölö bibliotek, som för tillfället renoveras, har mera musik än de andra.

Byggandet kommer att inledas i höst så att taklagsfesten kan hållas 2017 då Finland fyller 100 år. Biblioteket öppnar ändå för allmänheten först på självständighetsdagen 2018. Byggandet kommer att kosta 98 miljoner euro och staten har lovat stå för 30 miljoner.

Centrumbiblioteket är ritat av Ala Arcitects som vann arkitekturtävlingen.

centrumbiblioteket
På första våningen ska man kunna läsa böcker och ta selfies under träden. centrumbiblioteket Bild: ALA ARCHITECTS centrumbiblioteket
centrumbiblioteket
På bottenvåningen byggs det studior för olika ändamål. centrumbiblioteket Bild: ALA ARCHITECTS centrumbiblioteket

Läs också:

Helsingfors stad skjuter till mera pengar till centrumbiblioteket
Helsingfors kan tvingas skjuta till 20 miljoner för centrumbiblioteket
Jörn Donner om biblioteksbastun: Dröjer det för länge så är jag död
Samlingspartister vill att Helsingfors avstår från centrumbiblioteket
Centrumbiblioteket blir statligt jubileumsprojekt
Helsingforsare skapade Käännös

Läs också