Hoppa till huvudinnehåll

"Hela Europa måste betala för att Grekland ska kunna föra en ny politik"

Teija Tiilikanen
Teija Tiilikanen Teija Tiilikanen Bild: Utrikespolitiska institutet utrikespolitiska institutet

- Det man lovar i södra Europa skulle kräva pengar från hela Europa eller åtminstone från euroområdet. Så man kommer tillbaka till den här frågan: Vem finansierar om man börjar föra en annorlunda ekonomisk politik? Det säger Teija Tiilikainen, direktör för utrikespolitiska institutet.

Den nyvalda grekiska regeringen och premiärminister Alexis Tsipras har lämnat en en rad vallöften. Flera av dem, som höjda pensioner, innebär att Greklands statsutgifter ökar och budgeten försvagas. I och med att den grekiska staten är djupt skuldsatt och inte är i stånd att betala på sina skulder så blir det direkt en fråga för långivarna, det vill säga i sista hand de andra medlemsstaterna och skattebetalarna i EU. Eftersom lånen är knutna till överenskomna villkor kan de inte ändras utan omförhandling:

- Dagens politik bygger på att var och en tar ansvar för sina egna skulder. Nu finns en mekanism som hjälper om man inte klarar sig själv och då gäller de villkor man har kommit överens om. Och ändrar man de villkoren på ett radikalt sätt så kräver även det en större vilja från alla länderna att vara med och finansiera, säger Teija Tiiilikainen.

Vill skriva ner skulderna

Premiärminister Tsipras har lovat de grekiska väljarna att förmå omvärlden att gå med på en nedskrivning av den grekiska statsskulden. Vare sig det handlar om ytterligare stödbetalningar eller avkskrivningar av skulderna så innebär det kostnader som någon annan måste bära.

Teija Tiilikainen välkomnar en diskussion om ökad solidaritet inom EU, något som också skulle innebära en ändrad ekonomisk politik som ger EU mer pengar och inflytande:

- En mycket annorlunda ekonomisk politik på europeisk nivå skulle också förutsätta större resurser på EU-nivå och det skulle kräva en större budget för EU eller för Euroområdet, säger Teija Tiilikainen.

Vem vill ge EU mer pengar och makt?

Att ge EU större budget och makt är förstås helt möjligt, säger europaparlamentarikern Nils Torvalds (SFP) men med tanke på hur folkopinionen i de flesta länder ser ut när det gäller mer makt och pengar till Bryssel så är han skeptisk att det skulle vara något som skulle förändras snabbt:

- EU-s budget är ganska liten, den motsvara ca 1 % av EU-ländernas totala budget sammanlagt. Om vi bara kunde höja den till 2 % av medlemsländernas budget så kunde vi göra mycket mer än i dag, men om man har följt med diskussionen bland finansministrar och budgetministrar så har man inte sett någon öppning åt det hållet, säger Nils Torvalds.

Ska man belöna den som inte vill betala?

De förhandlingar med krav på nya eftergifter från EU-ländernas sida kommer att bli politiskt svåra, tror Nils Torvalds:

- Skulle man belöna den som inte vill ta ansvar för för skulderna, då kunde man fråga sig om man inte borde ha belönat den tidigare regeringen som försökte ta ansvar för skulderna, säger Nils Torvalds.

Vad tycker du? Ska Grekland få bättre lånevillkor eller rent av slippa betala tillbaka delar av sina skulder? Delta gärna i debatten i kommentarsfältet här nedan.

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt