Hoppa till huvudinnehåll

Lars Lundsten: Journalister är tröga när det gäller förändring

De finlandssvenska mediehusen går på knä. I höstas genomgick KSF Media samarbetsförhandlingar och nu står österbottniska HSS Media i turen. De finlandssvenska journalisterna är lite tröga när det gäller förändring, säger mediefilosof Lars Lundsten. Att papperstidningen håller på att dö borde inte komma som någon överraskning.

- När de som läser papperstidningen dör så föds inga nya pappersläsare. Fast det här är ingen nyhet. Så här har det varit i 25 år, säger Lundsten.

Varför har vi inte gjort något åt saken?

- En orsak till det är att journalister tror att de jobbar vid en tidning eller på radio eller TV. Men de ser inte att journalistiken inte är bunden till ett medium, Journalistik är ett sätt att producera och distribuera kunskap.

Är det så att vi journalister är lite trögföränderliga?

- Om man vill vara lite elak så kan man säga att det är just precis där skon klämmer. Men det handlar också om att ägare och uppdragsgivare är tröga att förstå. Det handlar i högsta grad också om att vi pappersläsare är tröga att förstå.

Hur skall vi journalister ställa om skärpan för att få den nedåtgående kurvan att svänga?

- Journalistiken är det centrala varumärket i exempelvis Hufvudstadsbladet och Vasabladet. Om journalistiken inte fungerar finns det ingen idé att upprätthålla varumärket.Spelar journalistiken en central roll i mitt liv som medborgare? Om journalistiken inte spelar någon roll är den värdelös.

Läs också:
Ägare ställer vinstkrav på HSS Media
30 jobb hotade på HSS Media
Twitterbloggen: Brinn papperstidning, brinn!
De finlandssvenska tidningarna kan visst vara lönsamma

Läs också

Nyligen publicerat - Debatt