Hoppa till huvudinnehåll

Många vill låna svenska böcker på bibban i S:t Karins

Isabelle Björlöv, Gabriella Vesterkvist,  Ada Sohlström och Oliver Rask
Oliver Rask, Ada Sohlström, Gabriella Vesterkvist och Isabell Björklöf tycker om att läsa och lånar ofta böcker på biblioteket i S:t Karins. Isabelle Björlöv, Gabriella Vesterkvist, Ada Sohlström och Oliver Rask Bild: Yle/Monica Forssell låntagare

På S:t Karins bibliotek är det stor efterfrågan på svenska böcker. På bara ett år har utlåningen ökat från 7000 böcker till nästan 10 000.

Vikarierande svenska skolbibliotekarien Katarina Grönqvist är mer än nöjd.

Katarina Grönqvist bibliotekarie
Katarina Grönqvist önskar mera utrymme för böckerna. Katarina Grönqvist bibliotekarie Bild: Yle/Monica Forssell katarina grönqvist

- Jag tycker det är jätteroligt!

Utlåningen av böcker från just den svenska avdelningen har ökat mest på biblioteket och i och med det har också anslaget för svenska böcker höjts. Det betyder i sin tur att man haft möjlighet att köpa in mera böcker.

- Vi har satsat och köpt in nya böcker. Och nya böcker är ju det folk vill ha, säger Grönqvist.
.
Här kan du bekanta dig med den svenska skolbibliotekariens facebooksida.

Ny tjänst för tre år sedan

S:t Karins bibliotek har alltid haft ett urval av svenska böcker och tidningar men i och med att S:t Karins för några år sedan fick en egen svensk skola beslöt staden att inrätta en svensk skolbibliotekarie och efter det har utlåningen av de svenska böckerna skjutit i höjden.

bibliotek i S:t Karins
S:t Karins huvudbibliotek finns på andra våningen i så kallade S:t Karins center. bibliotek i S:t Karins Bild: Yle/Monica Forssell bibliotek s:t karins

Särskilt eleverna från den svenska skolan i S:t Karins är ivriga lånare. De lånar allt från lättlästa böcker till tonårsböcker.

Oliver Rask, Ada Sohlström, Gabriella Vesterkvist och Isabell Björklöf går alla i S:t Karins svenska skola och besöker ofta och gärna biblioteket. De gillar både fiktiva berättelser och faktaböcker. Fördelen med att låna på bibliotek framom att köpa i butik beskriver Isabelle så här:

- Det är bra då det inte kostar och det är dessutom mycket enklare att leta efter en bok på bibban än att göra det i en butik.

Biblioteket 150 år

Nytt för i år är hyllan med böcker för unga vuxna. I den hyllan försöker Katarina Grönqvist samla böcker som kan intressera unga som inte längre vill läsa barnböcker men inte heller orkar med böcker riktade till vuxna.

Att väcka läslusten är a och o, förklarar Grönqvist.

utställning vid biblioteket vid s:t karins
Biblioteket firar 150 år med bland annat utställningar och sagosunder. utställning vid biblioteket vid s:t karins Bild: Yle/Monica Forssell bibliotek i s:t karins
I år fyller biblioteket 150 år och det firar man genom att bjuda på bland annat utställningar, författarbesök och sagostunder på båda språken. De svenska sagostunderna brukar locka ett tiotal ivriga små lyssnare.

Här kan du bekanta dig med evenemangen på biblioteket.

Väntar på nytt hus

S:t Karins huvudbibliotek är beläget i centrum av S:t Karins i så kallade S:t Karins centret. Läget är centralt men utrymmena i andra våningen av fastigheten är små och oändamålsenliga och därför står nya utrymmen högt på allas önskelista.

Ett beslut om att låta bygga ut det nuvarande stadshuset i S:t Karins har fattas av stadens politiker men hur stort det nya S:t Karins huset ska bli råder det ännu oenighet om.

Att biblioteket ska få flytta in i det nya huset när det blir färdigt 2017, är ändå klart.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland