Hoppa till huvudinnehåll

Medeltiden i miniatyr

Miniatyr av medeltida stadsdel i Åbo.
Miniatyr av medeltida stadsdel i Åbo på Aboa Vetus & Ars Nova Miniatyr av medeltida stadsdel i Åbo. Bild: Yle/Nilla Hansson miniatyr av medeltida stadsdel i åbo.

En medeltida åbostadsdel i miniatyr har byggts upp på Aboa Vetus & Ars Nova-museerna i Åbo.

Stora stenhus som ligger nära varandra kantar den smala gatan. Portarna öppnas mot skyddade gårdar som man går igenom för att komma in i husen. Stenväggarna täcks av vit rappning, bräd- och torvtaken ger färg åt landskapet.

Miniatyr av medeltida stadsdel i Åbo.
Miniatyr av medeltida stadsdel i Åbo. Miniatyr av medeltida stadsdel i Åbo. Bild: Yle/Nilla Hansson miniatyr av medeltida stadsdel i åbo.

Miniatyr mitt i de gamla ruinerna som är förebilden!

Ett miniatyrlandskap, som ger en bild av hur museikvarteret kan ha sett ut på 1400-1500-talen. Det speciella med denhär utställningen är att den är uppbyggd mitt i resterna av den stadsdel den beskriver. De gamla ruinerna och husgrunderna har varit utgångspunkten för den stora grupp forskare, museifolk och konstnärer som tillsammans har skapat miniatyrstadsdelen.

Brunnen från medeltiden i Aboa Vetus & Ars Nova. Både i verkligheten och i miniatyr
Brunnen från medeltiden i Aboa Vetus & Ars Nova. Både i verkligheten och i miniatyr Brunnen från medeltiden i Aboa Vetus & Ars Nova. Både i verkligheten och i miniatyr Bild: Yle/Nilla Hansson brunnen från medeltiden i aboa vetus & ars nova. både i verkligheten och i miniatyr

I miniatyren kan man se Kloster ågatan som också idag spjälker upp museiområdet och sex medeltida stenhus med bakgårdar. Området som miniatyren beskriver omfattar delvis områden som inte ligger på själva museiområdet. Det här för att göra det lättare att uppfatta ett helt landskap.

Ett helt dygn under fem och en halv minuter

Stadsdelsminiatyren kompletteras av en projicerad videoanimation som på fem och en halv minuter beskriver händelser under ett helt dygn. Med soluppgång, molnansamling på himlen och regn. När det mörknar är det dags för nattvakten att göra sin runda.

Medeltida hus i mörker på Aboa Vetus & Ars Nova.
Medeltida hus i mörker på Aboa Vetus & Ars Nova. Medeltida hus i mörker på Aboa Vetus & Ars Nova. Bild: Yle/Nilla Hansson medeltida hus i mörker på aboa vetus & ars nova.

Intrycket av en medeltida stadsbild stärks av en teckning som öppnar en vy mot Kloster ågatan.

Taru Anttilas teckning av en vy mot Kloster ågatan.
Taru Anttilas teckning av en vy mot Kloster ågatan. Taru Anttilas teckning av en vy mot Kloster ågatan. Bild: Yle/Nilla Hansson taru anttilas teckning av en vy mot kloster ågatan.

I vår bygger man vidare till stenhus från 1300-talet

Med den nya miniatyrmodellen förnyar 20-årsjubilerande Aboa Vetus sin basutställning. Museet har samlat in åsikter och önskemål från besökarna om hur Klosterkvarterets historia kunde berättas. Högt på önskelistan stod teckningar, kartor och miniatyrmodeller.

Miniatyrmodellen över hur klosterkvarteret kunde ha sett ut ger rum för tolkningar och ger en sinnebild av hur medeltida byggnader i allmänhet såg ut. Modellen har byggts på basis av arkeologisk och historisk forskning. Basutställningen ska byggas vidare med en handelsmans stenhus från 1390.

Konst, arkeologi och museikunskap i samklang

Miniatyren har byggts av bildkonstnären Jouna Karsi. Animationsprojektionen har gjorts av spelgrafikern Teemu Tamminen. Teckningen är av Taru Anttila och textbrytningen är av grafikern Timo Takala.

För innehållet står arkeologistuderande Ilari Aalto, arkitekten Panu Savolainen, museilektor Janna Jokela och amanuens Ulla Clerc. För uppbyggnaden står museimästare Annika Hämäläinen.

Läs också